Poreska uprava: Prilikom svake kontrole u Perli utvrđene nepravilnosti

"Ugostiteljski objekat Perla je prilikom kontola obavljenih 7. i 25. februara ove godine prekršajno kažnjavan zato što za pružene usluge nije izdavao fiskalne račune"
191 pregleda 0 komentar(a)
Perla, Budva, Foto: Vuk Lajović
Perla, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.04.2014. 15:55h

Poreska uprava (PU) je, kako su saopštili njeni predstavnici, stručno i profesionalno obavila kontrolu poslovanja ugostiteljskog objekta Perla iz Budve i utvrdila činjenično stanje isključivo na osnovu uvida u poslovnu dokumentaciju.

Iz PU su, reagujući na navode Udruženja ugostitelja Budve, kazali da je poreska inspekcija Perlu, koja posluje u okviru kompanije Mediteran grupa, kontrolisala više puta od početka godine i prilikom svake kontrole utvrđene su nepravilnosti kod izdavanja fiskalnih računa.

Žugić o štrajku ugostitelja: To je boldovana krađa pojedinih privrednika>>>

"Ugostiteljski objekat Perla je prilikom kontola obavljenih 7. i 25. februara ove godine prekršajno kažnjavan zato što za pružene usluge nije izdavao fiskalne račune, što je konstatovao inspektor", navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

U međuvremenu, kako se dodaje, Poreska uprava je putem dežurnog telefona u Call centru kao i putem aplikacija na sajtu Budi odgovoran dobijala informacije o neizdavanju računa u tom objektu, koji je samim tim pravio prekršaje u povratu, za šta postoje i materijalni dokazi.

Postupajući po navedenim prijavama, poreska inspekcija je obavila kontrolu upotrebe fiskalne poreske kase u Perli 17. aprila i tom prilikom konstatovala da se umjesto fiskalnih računa u objektu izdaju nefiskalni bonovi odnosno nalozi za šank i kuhinju, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i prekršajno kažnjivo.

S tim u vezi, poreski inspektori su izrekli prekršajni nalog i istovremeno je izdat nalog za detaljnu kontrolu preduzeća, koja podrazumjeva kontrole svih poreskih oblika nakon čega je uslijedila mjera zatvaranja poslovnog objekta.

"Polazeći od činjenice da poreska inspekcija prilikom redovnih inspekcijskih nadzora, dosljedno poštuje neselektivnost i jednoobraznost za sve poreske obveznike na teritoriji čitave Crne Gore, to je uradila i u ovom slučaju kada je predmet kontrole bio poreski obveznik iz Budve", naveli su iz PU.

S obzirom na predstojeću turističku sezonu, poreska inspekcija, kako podsjećaju, u skladu sa Planom i programom, posebnu pažnju posvećuje kontroli evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa.

"Poreska uprava će i ubuduće stručno, profesionalno i neselektivno obavljati kontrole svih poreskih obveznika, u cilju utvrđivanja tačnosti i ispravnosti obračuna i uplate svih poreskih oblika", poručili su iz te institucije.

Većina ugostitelja iz Budve, na pozivu Udruženja ugostitelja Budve, u ponedjeljak do podne nije otvarala lokale u znak protesta zbog postupanja inspekcijskih službi koje su 18. aprila zbog neizdavanja fiskalnog računa zapečatile popularni lokal Perla.

Bonus video: