Usvojen aneks ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža

Izmjenama ugovora se predviđa da se zakup kompaniji Adriatik propertis produži sa 30 na 34 godine i godišnja zakupnina smanji na 1,12 miliona eura
429 pregleda 8 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2014. 15:42h

Odbor za ekonomiju usvojio je danas aneks ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža sa kompanijom Adriatik propertis sa istom sadržinom koja je povučena krajem decembra iz skupštinske procedure.

Aneks su podržali vladajući DPS i poslanici bošnjačke i albanske manjine, dok su uzdržani bili u opozicionim partijama (SNP, Pozitivna i DF). Poslanici SDP koji ne podržavaju aneks ugovora juče nije prisustvovao sjednici odbora.

Izmjenama ugovora se predviđa da se zakup kompaniji Adriatik propertis produži sa 30 na 34 godine i godišnja zakupnina smanji na 1,12 miliona eura što je za 30 odsto manje.

Vlada je napravila aneks, nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na 2,6 miliona. Prijetili su da će tužiti državu arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona eura jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu. Vlasnik ove kompanije je Restis grupa grčkog milionera Viktora Restis.

Aleksandar Damjanović (SNP) ponovio je da je Adriartik propertis značajan investitor , ali da ne mogu dati podršku je su sumnjičavi hoće li investitor ispuniti obaveze kad to nije uradio za prethodnih pet godina.

Pošto su opozcija i SDP u decembru bili protiv ustupaka Adriatik propertisu Vlada je odlučila prije glasanja da ga povuče iz procedure uz objašnjenje “da je potrebno da se dodatno pojasne neki elemente ugovora i da će to vrijeme dovesti do konsenzusa po tom pitanju”.

Pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja Željka Radak Kukavičić kazala je da će ta investicija unaprijediti turističku ponudu, te da će država imati korist od rente koju bude ubirala po osnovu zakupa.

“Nije nam jasno što ste poslali isti predlog kad znate da nema većunu za usvajanje” kazao je Milutin Đukanović (DF).

Aleksandar Damjanović (SNP) ponovio je da je Adriartik propertis značajan investitor , ali da ne mogu dati podršku je su sumnjičavi hoće li investitor ispuniti obaveze kad to nije uradio za prethodnih pet godina.

Poslanici su jednoglasno podržali predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnoj revizorskoj instituciji (DRI) su rešenja jednoglasno usaglašena na Radnoj grupi.

Najznačajnije rešenje u predlogu sje da će Vlada imati mogućnost da izmijeni budžet DRI koji prethodno utvdi odbor i da će o tome morati da uputi Skupštini pismeno obrazloženje što je suprotno predlogu iz 2011. godine. Moguće je amandmansko djelovanje na taj predlog .

Odbijen predlog SNP-a

Odbor nije podržao predlog zakona predlog zakona o zaštiti državnih interesa u elektro energetskom sektoru Crne Gore koji je predložila SNP.

Ta partija traži da se ne smanjuje akcijski kapital države u EPCG ispod 55 odsto, da se spoje u državno vlasništvo EPCGi Rudnik uglja i da opština Pljevlja ima namjanje 10 odsto akcijskog kapitala u EPCG nakon pripajanja Rudnika.

Lider SNP -a Srđan Milić rekao je da će ponovo tražiti kontrolno saslušanje ministra ekonomije Vladimira Kavarića i predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Srđana Kovačevića kako bi saznali šta se dešava u EPCG.

Bonus video: