ZZZ: Zanimanje birati u skladu sa osobinama i interesovanjima

Iz ZZZ su objasnili da Informator sadrži savjete koji mogu pomoći u pravilnom izboru zanimanja, kao i presjek najčešćih grešaka koje mlade mogu navesti na pogrešan izboR
55 pregleda 2 komentar(a)
Mladi ljudi, rad, Foto: Shutterstock
Mladi ljudi, rad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2014. 11:50h

Mladi buduće zanimanje treba da biraju u skladu sa njihovim osobinama, interesovanjima, vrijednosnim orijentacijama i mogućnostima zapošljavanja, ocijenili su u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ).

Iz ZZZ su agenciji Mina-business kazali da je, bez obzira na izbor srednje škole, važno da mladi u procesu školovanja grade i stiču dodatna znanja i vještine, kao što su preduzetničke, komunikacione i vještine liderstva, znanje stranih jezika, uobičajenih programa iz Microsoft Office-a - Word, Excel i Access, kao i standardnih računarskih programa iz oblasti za koje se odluče.

Zbog toga je Zavod i ove godine pripremio Informator pod nazivom Kuda nakon osnovne škole, kako bi se završenim osnovcima obezbijedile informacije o značaju pravilnog izbora zanimanja.

Iz ZZZ su objasnili da Informator sadrži savjete koji mogu pomoći u pravilnom izboru zanimanja, kao i presjek najčešćih grešaka koje mlade mogu navesti na pogrešan izbor.

U Informator je izdvojen i kutak za roditelje, sa savjetima za profesionalno usmjeravanje djece, s obzirom na to da oni imaju značajnu ulogu u profesionalnom razvoju djeteta.

Tu su i tekstovi o svijetu rada i preduzetništva, kao i kratak opis zanimanja.

Posljednje poglavlje Informatora, štampanog u osam hiljada primjeraka, sadrži informacije o svim srednjim školama u Crnoj Gori.

Informator, prema planu, ovog mjeseca treba da bude distribuiran osnovnim školama, kako bi bio dostupan za svih 7,5 hiljada polumaturanata.

Informator će u elektronskoj formi biti dostupan na sajtu ZZZ i Centra za informisanje i profesionalno savjetovanje (CIPS).

„Za donošenje što pravilnije odluke o izboru zanimanja potrebno je prikupiti pravilne i potpune informacije. To je osnovni cilj Informatora, da obezbjedi mladim ljudima sistematičan i relevantan izvor informisanja“, kazali su iz ZZZ.

Oni su naveli da izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već i školovanje za zanimanje i sticanje znanja primljenjivih u praksi, koja će pružiti osnovu za uključivanje na tržište rada.

„Taj trenutak u životu je i jedan od najvažnijih, jer tada treba izabrati pravac prema profesiji kojom će se baviti“, saopštili su iz ZZZ.

Bonus video: