Najviše prijava na neizdavanje fiskalnih računa

"Najviše prijava, tokom izvještajnog perioda, primljeno je iz Podgorice, zatim iz Nikšića, Bara, Budve i Kotora, a kada je riječ o sjevernim opštinama, najodgovorniji su bili građani Bijelog Polja“
128 pregleda 3 komentar(a)
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
Ažurirano: 19.04.2014. 12:04h

Građani su Poreskoj upravi (PU) u prvom kvartalu, putem sajta Budi odgovoran, prijavili ukupno 379 nepravilnosti, od čega se 93 odsto odnosilo na neizdavanje fiskalnih računa.

Iz PU su saopštili da se 17 prijava odnosilo na rad bez odobrenja, šest na prodaju cigareta bez akciznih markica, tri na neposjedovanje registar kase i jedna na neuplaćene poreze i doprinose.

"Najviše prijava, tokom izvještajnog perioda, primljeno je iz Podgorice, zatim iz Nikšića, Bara, Budve i Kotora, a kada je riječ o sjevernim opštinama, najodgovorniji su bili građani Bijelog Polja“, kazali su iz PU.

U prvom kvartalu, dežurni telefon PU (19707) pozvalo je 4,39 hiljada osoba, u cilju dobijanja odgovora na pitanja koja se odnose na tumačenje zakonskih propisa iz oblasti poreske politike.

"U izvještajnom periodu, Call centar, po osnovu prijavljivanja uočenih nepravilnosti u radu poreskih obveznika, pozvalo je ukupno 108 osoba i svi pozivi su se odnosili na neizdavanje fiskalnih računa“, naveli su iz PU.

Vlada je odlučila da kampanju Budi odgovoran, koja se realizuje u okviru projekta uključivanja građana u borbu protiv sive ekonomije, produži do kraja godine. Građani mogu ukazati na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije preko veb sajta, Android i iOS aplikacije Budi odgovoran, kao i pozivanjem Call centara Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove.

Projekat Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije sprovodi se u saradnji Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"S obzirom da se broj poziva iz mjeseca u mjesec povećava, očito je da ovaj vid komunikacije doprinosi kvalitetnijoj i efikasnijoj saradnji poreskih obveznika i PU“, saopštili su iz PU.

Bonus video: