Pozvali investitore iz Azerbejdžana da ulažu i u sjever Crne Gore

"Saradnja sa prijateljskim Azerbejdžanom je jedna od uspješnih priča naših bilateralnih odnosa"
124 pregleda 5 komentar(a)
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
Ažurirano: 17.04.2014. 11:41h

Predstavnici crnogorske Vlade pozvali su investitore iz Azerbejdžana da ulažu i u sjever Crne Gore, ocjenjujući da su odnosi između dvije države sve bolji.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović kazao je da je projekat Portonovi nova spona između dvije države.

"Projekat treba da generiše preko 500 miliona eura investicije i predstavlja hotelski resort sa hotelom One&Only, koji je vrhunski svjetski brend«, rekao je Gvozdenović na okruglom stolu Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost.

Organizatori skupa su Institut za javnu politiku, think tank organizacija iz Crne Gore i Centar za strateške studije iz Azerbejdžana.

Nedavna posjeta Azerbejdžanu definisala je, kako je kazao Gvozdenović, uspostavljanje direktne čarter veze između Bakua i Crne Gore od juna do septembra.

"I ove godine očekujemo 50 odsto više turista nego u prošloj godini, odnosno nešto preko tri hiljade. Uspostavljen je bezvizni režim od 1. maja do decembra, što će dodatno povećati broj turista", naveo je Gvozdenović.

On je podsjetio na donacije koje je Azerbejdžan realizovao u Crnoj Gori, a to su dječiji vrtić u Bijelom Polju i park u Podgorici.

"Saradnja sa prijateljskim Azerbejdžanom je jedna od uspješnih priča naših bilateralnih odnosa", ocijenio je Gvozdenović.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović saopštio je da se saradnja ministarstava poljoprivrede dvije države lijepo razvija.

"Drago mi je da smo pripremili memorandum o razumijevanju koji smo spremni da potpišemo i da ćemo njegovim potpisivanjem preći na narednu fazu potencijalnog razvoja saradnje", rekao je Ivanović.

On je saopštio da se sa investitorom koji je prisutan u Crnoj Gori, razgovara kako spojiti poljoprivredu i turizam.

"Drago mi je da smo pripremili memorandum o razumijevanju koji smo spremni da potpišemo i da ćemo njegovim potpisivanjem preći na narednu fazu potencijalnog razvoja saradnje"

"U prošloj godini smo uspjeli da otvorimo preko hiljadu radnih mjesta u poljoprivredi, investirali smo preko osam miliona EUR u različite sektore poljoprivrede, povećali proizvodnju mlijeka 11 odsto i smanjili uvoz hrane šest odsto", podsjetio je Ivanović.

On je rekao da razgovaraju o mogućnostima da se investira u proizvodnju vode, a crnogorska Vlada je prezentirala i jasan plan da obezbijedi dugoročne zakupe poljoprivrednog zemljišta, koja bi se ponudila investitorima koji su zainteresovani da ulažu u poljoprivredu.

Mahur Gasimli iz Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana kazao je da su Crna Gora i Azerbejdžan na vrlo važnim regionalnim lokacijama.

"Nas interesuju procesi evropskih integracija. To je u skladu sa našim nacionalnim interesima", rekao je Gasimli.

On je naveo da Crna Gora nije susjed Azerbejdžana, ali da uprkos tome ulažu u nju što je najbolji pokazatelj odnosa dvije države.

"Imamo planove da gradimo jedan turistički kompleks na crnogorskom primorju. To nije nešto što će samo generisati mogućnost za zapošljavanje i neće samo podstaći ekonomiju, već će donijeti dobrobit građanima i dobiti efekat prelivanja na druge investitore", objasnio je Gasimli.

Bonus video: