Deflacija i na godišnjem nivou

Deflacija je u Crnoj Gori na mjesečnom nivou bilježena od avgusta prošle godine do januara. U februaru je zabilježen inflacija, a u martu ponovo deflacija
78 pregleda 0 komentar(a)
Inflacija, Deflacija, Foto: Shutterstock
Inflacija, Deflacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2014. 11:13h

Mjesečna deflacija u martu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Deflacija je zabilježena i na godišnjem nivou jer su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine bile niže 0,4 odsto.

Deflacija je pojava suprotna inflaciji, a označava pad opšteg cjenovnog nivoa. Deflacija, prema mišljenju stručnjaka, odgovara vlasnicima novca čija imovina postaje sve vrijednija, ali istovremeno smanjuje potrošnju, što dovodi do rasta nezaposlenosti i privrednih kriza.

Kad do pada cijena dođe zbog rasta produktivnosti razvojem tehnike, tehnologije i organizacije, ili zbog smanjenja poreza to smanjenje je pozitivno za razvoj privrede i rast zaposlenosti. U svim ostalim slučajevima pad cijena dovodi do propasti pojedinih privrednih grana, a ako deflacija duže traje dolazi do teških privrednih kriza, stagnacije i privredne depresije.

Deflacija je u Crnoj Gori na mjesečnom nivou bilježena od avgusta prošle godine do januara. U februaru je zabilježen inflacija, a u martu ponovo deflacija.

Prema podacima Monstata, najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije u martu imali su pad cijena ulja i masti, mineralne vode i bezalkoholnih pića i usluga smještaja i plaćanja osoblja i kućnih usluga, zatim cijena.

Mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama ostali proizvodi i usluge 0,8 odsto, hoteli i restorani 0,7 odsto, rekreacija i kultura 0,3 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto, a alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Rast cijena je zabilježen u grupama odjeća i obuća 1,2 odsto, zdravlje 0,8 odsto, a hrana i bezalkoholna pića 0,1 odsto.

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u martu je iznosila 0,6 odsto, dok je u euro zoni u istom mjesecu iznosila 0,5 odsto.

Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama alkoholna pića i duvan 7,2 odsto, zdravlje 2,7 odsto, hoteli i restorani 1,3 odsto, ostali proizvodi i usluge 1,3 odsto, obrazovanje 0,2 odsto i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1 odsto.

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama odjeća i obuća 4,9 odsto, komunikacije 4,3 odsto, rekreacija i kultura 2,6 odsto, prevoz 1,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,2 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto.

Bonus video: