Nastavili pregovore sa A2A o upravljanju EPCG

“Polazna osnova Vlade je strateški interes Crne Gore da zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi i da ubrza investicije u energetskom sektoru"
1 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.04.2014. 19:47h

Predstavnici Vlade i kompanije A2A nastavili su u Milanu pregovore o aneksu ugovora kojim je ova kompanija stekla 43,7 odsto akcija u Elektroprivredi i zaključila ugovor o upravljanju na period od 5 godina. Osnovni ugovor ističe krajem godine.

U saopštenju iz kabineta potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, koji vodi pregovore, navedeno je da traže rješenje “za prevazilaženje problema identifikovanih pri realizaciji osnovnog ugovora”.

“Polazna osnova Vlade je strateški interes Crne Gore da zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi i da ubrza investicije u energetskom sektoru. U tom smislu, tema sastanka bio je i status aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Bloka II Termoelektrane u Pljevljima”, navedno je u saopštenju.

Razmatrana je i mogućnost da se kompaniji A2A produže prava upravljanja u EPCG uz “prethodno definisanje novih indikatora i metodologije praćenja kao mehanizama za vrednovanje uspješnosti upravljanja”.

“Predstavnici Vlade i A2A potvrdili su spremnost da rade na stvaranju pretpostavki za uspješno poslovanje Elektroprivrede, sa manjim ekonomskim troškovima, uz visok stepen održivosti i jasnu razvojnu politiku. Kako bi se na dugoročno održiv način regulisali odnosi između Države Crne Gore i A2A, bilo je govora i o drugim pitanjima koja su preduslov i sastavni dio definisanja budućih odnosa”, navedeno je u saopštenju.

U delegaciji su osim Lazovića bili ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević.

Bonus video: