Medojević: Ponašanje DPS će ući u anale nekorektne politike

"Ovaj Zakon ne propisuje politku isplata već spečava zloupotrebe i kupovinu ljudi", poručio je Medojević
23 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.04.2014. 15:01h

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet ocijenili da ministar finansija Radoje Žugić treba da objasni zašto se brojne institucije obraćaju tom tijelu da tumače Zakon o finansiranju političkih partija i šta je problem u njegovoj primjeni. Predsjednik tog tijela Aleksandar Damjanović kazao je da je neophodno da Žugić prisustvuje sjednici Odbora i jasno kaže u čemu je problem da se Zakon primjenjuje."Treba da objasni zašto se nama obraćaju institucije kojima Ministarstvo ne isplaćuje određene sume", kazao je Damjanović na sjednici Odbora. Predstavnici opozicije ocijenili su da isplata studentskih kredita, refundacije za bolovanja, i sve isplate, koje nemaju status jednokratne naknade kao i obaveze preuzete prije raspisivanja izbora nijesu u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih partija.

Medojević: Zloupotrebljavate studente, radnike, najveću sirotinju Poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, smatra da će ponašanje DPS-a ući u, kako je rekao, anale nekorektne politike. On je najavio da ce tražiti da se otkrije ko je organizovao masovno slanje dopisa za tumačenje Odboru."Ovaj Zakon ne propisuje politku isplata već spečava zloupotrebe i kupovinu ljudi", poručio je Medojević. On je ponovio da DPS čini mnoge zloupotrebe."Zloupotrebljavate studente, radnike koji čekaju otpremnine, najveću sirotinju u Crnoj Gori i pritiskate je da glasa za vas za 150 eura. A SDP nam je najveći problem napravio i oni su najodgovorniji. Ne možete oko ovog Zakona praviti većinu sa opozicijom a onda dozvoliti da vam Vlada ovo radi", poručio je Medojević.On je poručio kolegama iz SDP-a "da praviti Vladu sa onima koje optužuju da kradu izbore je nemoralno i neetički"."U Beranama su na dan izbora isplaćivane fiktivne naknade i za to postoje brojni dokazi. Potrebno je samo da dođe normalni i nezavinsi državni tužilac. Žalosno je što moramo usvajati ovakav zakon isključivo zbog vas", rekao je Medojević.

Bojanić: Prave nejasnoće gdje ih nemaMladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore rekao je da vlast svjesno zlonamjerno tumači norme Zakona."Prave se nejasnoće tamo gdje ih nema kako bi se Zakon, i prije nego Ustavni sud kaže mišljenje proglasi neustavnim i nejasnim i da se naravno sva krivica svali na poslanike koji su za njega glasali i da se nastavi zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe", poručio je Bojanić.Milutin Đukanović iz DF-a smatra da je nevjerovatno da Elektroprivreda traži tumačenje da li može da nastavi sa popustom za redovne platiše."Mi ih pozivamo da taj rabat sa deset povećaju na 20 odsto, neka ih Zakon ne sprečava. A kad su već toliko zabrinuti o socijali treba da zanaju da su isključili četiri zgrade na Koniku gdje žive izbjeglice sa djecom. Bolje bi bilo da im uključe struju umjesto što su se priključili orkestriranoj hajci protiv opozicije i stavili se u službu DPS-a", poručio je Đukanović.On je, komentarišući navode da je velika potreba za radnom snagom ali da je zbog Zakona onemogućeno zapošljavanje, podsjetio na činjenicu da u državnoj upravi ima preko šest hiljada zaposlenih."Ako imaju toliku potrebu za radnom snagom, zar nije prirodno da naprave neke reorganizacije, sistematizacije i te ljude viška rasporede na određene poslove i niko ne bi bio blokiran", predložio je Đukanović.

Zakon podržali ekspertiZakon su, prema njegovim riječima, snažno podržali eksperti Evropske unije."Studentski krediti nijesu sporni niti blokirani i ukoliko Ministarstvo prosvjete neće da ih isplaćuje protiv ministra i najodgovornijih u tom resoru potrebno je pokrenuti krivične prijave"«, poručio je Đukanović.To, dodao je on, isto važi i za refundacije za bolovanja. "Protiv ministara koji sprečavaju isplatu zarada koje su nastale prije raspisivanja ovih izbora treba pokrenuti pravosudne postupke jer ne ispunjavaju obaveze", naveo je Đukanović, navodeći da ih treba i krivično procesuirati zbog širenja lažnih informacija i širenja panike među građanima."Nisam primijetio da se mjesni odbor u Beranama obratio ovom Odboru da traži tumačenje kad je dijelio socijalnu pomoć, niti kad su se dešavale milionske prevare", konstatovao je Đukanović.

Kalač brine o isplati za jučerašnji snijeg, a novca nema ni za poplave iz 2010.

Poslanik DPS-a, Veljko Zarubica je rekao da su upozoravali da će doći do nedoumica po pitanju tumečenja Zakona."Zatrpani smo dopisima za tumačenje, a nije to naša ingerencija. Na nama je da pratimo njegovo sprovođenje, a ne da se bavimo tumačenjima i neću da ulazim u ingerencije koje mi ne pripadaju", poručio je Zarubica. On je odbacio navode da je DPS na bilo koji način uticala na državne institucije da šalju dopise Odboru. Predsjednik SNP-a, Srđan Milić je kazao da Ustav izričito propisuje da zakoni nemaju retoraktivno dejstvo, osim u izuzetnim slučajevima."Sve ono što je nastalo kao obaveza prije stupanja na snagu ovog Zakona se mora izmiriti", poručio je Milić.Poslanik DPS-a, Almer Kalač, pitao je kolege iz opozicije kako da građanima sa sjevera, gdje je palo vise od 40 centimentara snijega, objasne da im, zbog Zakona o finansiranju političkih partija, neće biti moguće isplatiti pomoć.Milić je odgovorio da o ažurnosti isplata, prouzrokovanih elementarnim nepogodama govori činjenica da domaćinstvima u Zeti još nije isplaćena pomoć a poplave su bile 2010. godine. Kalač je naveo da, ukoliko je bilo zloupotreba ne znači da treba da se prave nove kako bi se spriječile prethodne. Sjednica Odbora o nadzoru nad primjenom Zakona o finansiranju političkih partija biće nastavljena u utorak. Milić je na sjednici Odbora najavio da će ponovo inicirati kontrolno saslušanje uprave EPCG , koja odbija da uključi struju ulcinjskoj Solani zbog duga od 20 hiljada eura.

Bonus video: