U četvrtak sastanak ugostitelja, žele smanjenje PDV-a

Na sastanku će biti razmatrana mogućnost sniženje poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sve usluge u ugostiteljstvu na sedam odsto
7 komentar(a)
digitron, Foto: Shutterstock
digitron, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2014. 10:10h

Crnogorski ugostitelji sastaće se sjutra u Podgorici u cilju razmatranja daljih aktivnosti i rješavanja problema.

Iz Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) saopšteno je da su na sastanak pozvani predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma i finansija, Uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave, Privredne komore Crne Gore, Američke privredne komore i Unije poslodavaca.

Na sastanku će biti razmatrana mogućnost sniženje poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sve usluge u ugostiteljstvu na sedam odsto.

"Od primjene snižene stope PDV-a realno bi bilo očekivati povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U većem broju zemalja, članica Evropske unije, stopa PDV-a se kreće u prosjeku od pet do deset odsto", kazali su iz CTU.

Na sastanku će, kako su dodali, biti razgovarano i o sistemu naplate konzumacija, izmjeni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o porezu na dohodak građana.

Sistem naplate konzumacija treba da omogući da se fiskalni račun izdaje na kraju obavljene usluge kroz sistem otvorenih stolova. Sistem otvorenih stolova, kako je objašnjeno iz CTU, podrazumijeva izdavanje fiskalnog računa, kada gost zatraži račun, a ne po pojedinačnoj narudžbi.

U CTU smatraju da treba izmijeniti zakone o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o porezu na dohodak građana tako što bi se smanjili doprinosi i porez na obračun dohotka zaposlenih u hotelima i ugostiteljskim objektima koji rade cijele godine, sa 65 odsto na 40 odsto.

Iz CTU poručuju da treba pojednostaviti sistem zapošljavanja sezonske radne snage i omogućiti da danom predaje dokumenata nadležnim institucijama sezonski radnik može početi da radi bez bojazni od inspekcijskih kontrola i kažnjavanja.

Potrebno je, kako dodaju, utvrditi sistem nabavke robe lokalnih proizvoda za koje inspekcije traže da budu sertifikovani, a domaći su proizvodi i gost očekuje da ih nađe u ponudi restorana kao domaće i autentične proizvode iz Crne Gore.

Sastank ugostitelja biće održan u kongresnoj sali stare zgrade Vlade, sa početkom u 11 sati i 55 minuta.

Bonus video: