Drugi put oboren plan Brkovića za Vektru Montenegro

Apelacioni sud, drugi put za dva mjeseca, poništio odluku Privrednog suda
0 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.04.2014. 19:42h

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu mađarske OTP banke i, drugi put za dva mjeseca, poništio je odluku Privrednog suda o proglašenju plana reorganizacije u Vektri Montenegro u stečaju, glavnoj kompaniji u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, saznaju "Vijesti".

"Brojne povrede imaju za posljedicu da se pobijano rješenje ne može ispitati zbog čega je isto valjalo ukinuti i predmet vratiti na ponovno odlučivanje", ističe se, između ostalog, u odluci Apelacionog suda

Mađarska OTP banka koja od Vektre Montenegro potražuje 91,8 miliona eura (sa kamatama), posredstvom svoje firme u Crnoj Gori za naplatu potraživanja - OTP Faktoringa podnijela je Apelacionom sudu žalbu na drugo rješenje Privrednog suda o potvrđivanju plana reoorganizacije glavne Brkovićeve kompanije, donijeto 20. februara ove godine.

Vektra Montenegro je u stečaju od decembra 2012, a ostala je povjeriocima dužna oko 200 miliona eura

Apelacioni sud je poništio i prvo rješenje Privrednog suda o prihvatanju plana reorganizacije Vektre. Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić je nakon prvog poništenja ponovio prvobitnu odluku o prihvatanju plana reorganizacije Vektre, koji je potpisao njen osnivač i vlasnik Dragan Brković.

Glavna razlika u mišljenjima, između dvije sudske instance, odnosila se na ulogu Dragana Brkovića vezano za samo podnošenje plana.

Apelacioni sud smatrao je da Brković, kao direktor Vektre Montenegro nije mogao podnijeti, odnosno, potpisati Plan reorganizacije kompanije koja je u stečaju, dok Privredni sud smatrao da je Brković i kao osnivač i stopostotni vlasnik kompanije, dakle, po dva zakonska osnova, imao pravo to da uradi.

Mađari su u žalbi imali primjedbu i u vezi sa tim kako će Vektra Montenegro da obezbjeđuje povjeriocima godišnji iznos od 881.744 eura u 2014. godini, i 1.763.488 eura u 2015. iz poslovanja Vektre Jakić, kada je ova pljevaljska firma u stečaju i njena imovina opterećena hipotekama i fuducijama.

Vektra Montenegro je u stečaju od decembra 2012, a ostala je povjeriocima dužna oko 200 miliona eura.

Pao i plan za “Vektru Jakić”

Apelacioni sud poništio je treći put plan reorganizacije za “Vektru Jakić” u Pljevljima, drugu Brkovićevu kompaniju, saznaju “Vijesti”.

Sudiji Privrednog suda u Bijelom Polju Zoranu Ašaninu naloženo je treći put da u ponovljenom postupku donese zakonito rješenje. I u ovom slučaju radi se o istom potraživanju kao kod Vektre Montenegro od 91,8 miliona eura sa kamatama, jer su kompanije bili solidarni jemci da će dobijeni krediti iz OTP-a biti vraćeni.

Bonus video: