sa tvrđavom Mamula

Vlada najavila pregovore sa Orascomom o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica

"Ponuda Orascom Developmenta podrazumijeva period zakupa od 49 godina"
19 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.02.2019. 00:14h

Na sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojom je predsjedavao premijer i predsjednik Savjeta Milo Đukanović, razmatran je Izvještaj Tenderske komisije o rezultatima međunarodnog tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom "Mamula".

Savjet je usvojio Izvještaj i zadužio Tendersku komisiju da otpočne pregovore sa kompanijom Orascom Development, koja je jedina dostavila formalno ispravnu ponudu.

Vlada na sve načine kupuje vrijeme da građani zaboravili na Mamulu>>>

"Ponuda Orascom Developmenta podrazumijeva period zakupa od 49 godina, zakupninu za zemljište u iznosu od 1,5 eura po metru kvadratnom, 2 odsto prihoda (bez PDV-a) na ime varijabilne zakupnine za lokalitet i 0,9 eura  za zakup akvatorijuma. Na osnovu navedenih parametara, procjenjuje se da bi Crna Gora od zakupnine za prvih 10 godina ostvarila direktne prihode od 7,5 miliona eura, od doprinosa za zaposlene 2,8 miliona eura, dok bi PDV donio 4,4 miliona eura, a porez na dobit i porezi na dividende i drugi prihodi od poreza 0,1 milion eura", navodi se u saopštenju Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Sastavni dio ponude je, kako se dodaje, biznis plan koji uključuje koncept i dizajn projekta, kao i dio koji se odnosi na zaštitu spomenika kulture i primjenu ekoloških standarda u projektovanju i izgradnji turističkih sadržaja, te potpunu usklađenost investicionog programa sa propisima o očuvanju i zaštiti životne sredine.

"Investicioni program koji bi ponuđač realizovao u roku od 18 mjeseci od datuma izdavanja građevinske dozvole, vrijedan je 15 miliona eura i podrazumijeva garantovane izvore sredstava. Projekat bi činile 23 hotelske sobe, 4 ugostiteljska objekta, istorijski zaštićen prostor, recepcija, spa, minimarket, pristanište, 2 bazena, klub za vodene sportove, taksi brodovi, infrastuktura itd. U tom rizortu bi, direktno i indirektno, bilo otvoreno do 200 radniih mjesta".

"Projekat valorizacije ostrva Lastavica razmotren je i iz ugla zaključaka Skupštine opštine Herceg Novi, oko tenderske procedure na tom lokalitetu. Savjet je ocijenio da je tenderski postupak sproveden na transparentan način, uz poštovanje zakonskih propisa i državnih interesa na lokalitetu čiji je vlasnik država Crna Gora, te da njegova valorizacija, koja podrazumijeva i zaštitu istorijsko - arhitektonskog jezgra, predstavlja značajan impuls za ekonomiju Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Poništen tender za zakup lokaliteta "Bigovo - Trašte"

Savjet je usvojio i Izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta "Bigovo - Trašte", za koji je u predviđenom roku pristigla samo ponuda od kompanije Robert Placzek Holding AG iz Beča.

"Savjet je konstatovao da ona nije formalno pravno ispravna, zbog čega je donio odluku da tender proglasi neuspjelim i zadužio Komisiju da u što kraćem roku objavi novi tender", navodi se u saopštenju.

Na sjednici je razmatrana je i Informacija o zahtjevu SIA Multikapitals i Latvijas Krajbanke, u vezi sa odlukom o jednostranom raskidu Ugovora o prodaji akcija Marine Bar. Savjet je, kako je navedeno, ostao pri odluci o jednostranom raskidu ugovora sa prethodnim vlasnikom, uz ocjenu da je nepotrebna dalja komunikacija sa njim oko raskidnih klauzula.

Savjet je utvrdio i Predlog odluke o dopuni Plana privatizacije za 2014.godinu, po kojem je lokalitet Buljarice predložen za turističku valorizaciju u ovoj godini.

Preporučujemo za Vas