Bankarski ombudsman: Kamatne stope treba ograničiti

CBCG drugu godinu traži Vladi da inicira izmjenu zakonske procedure da bi utvrdila gornji nivo kamata, što ona ne pokreće
92 pregleda 0 komentar(a)
Halil Kalač, Foto: Savo Prelević
Halil Kalač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2014. 18:52h

Bankarski ombudsman Halil Kalač ocijenio je da bi Vlada trebalo da poštuje preporuku Centralne banke (CBCG) da inicira promjenu zakonske procedure kako bi se odredio najveći nivo kamatnih stopa jer je to Crnoj Gori neophodno.

"Podržavam preporuku CBCG o izmjeni Zakona o obligacionim odnosima u cilju utvrđivanja gornjeg limita kamatnih stopa. Vlada se nije oglasila, koliko je meni poznato, da je protiv te preporuke", rekao je Kalač "Vijestima".

On je dodao da je određivanje gornje granice kamatnih stopa praksa razvijenih tržišnih ekonomija i zemalja u tranziciji.

"Zemlje EU i neke zemlje u regionu imaju tu normu u svom zakonodavstvu", kazao je Kalač.

Iako CBCG drugu godinu preporučuje Vladi da krene u izmjenu zakonske proceduru kako bi utvrdila gornji nivo kamatnih stopa na kredite, izvjesno je da izvršna vlast ni ove godine neće poštovati preporuku vrhovne monetarne institucije.

Da bi se ta preporuka sprovela u djelo potrebno je da se predloži izmjena Zakona o obligacionim odnosima, koja je u nadležnosti Ministarstva pravde iz kojeg je ranije "Vijestima" rečeno da je to pitanje koje bi trebalo da pokrene Ministarstvo finansija.

"Vijesti" su i Ministarstvo finansija pitale hoće li se inicirati promjena zakonodavne procedure kako bi se kamate ograničile, ali je saopšteno nezvanično da na to pitanje treba da odgovori Ministarstvo pravde.

Iz CBCG istakli su da je normativno ograničavanje maksimalne ugovorne kamatne stope jedno od prioritetnih rješenja koje treba donijeti već u prvoj polovini ove godine.

U preporukama Vladi za ovu godinu CBCG je podsjetila da su u novembru 2012. godine na period od pola godine ograničili kamatne stope, čime je spriječen njihov rast.

Naveli su da, imajući u vidu činjenicu da one preko rasta nekvalitetnih kredita utiču na finansijsku stabilnost, treba razmotriti mogućnost da se zakonski definiše maksimalno dozvoljena ugovorna kamatna stopa.

Prema posljednjim podacima CBCG, na kraju februara ove godine prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na godišnjem nivou na ukupno odobrene kredite iznosila je 9,4 odsto.

Posljednji podatak je da je efektivna kamata mikrokreditnih finansijskih institucija u decembru 2013. iznosila 26,38 odsto.

Granica i u regionu, zemljama SAD i 14 država Evropske unije

Od zemalja u regionu gornja granica kamatnih stopa je utvrđena zakonski u Hrvatskoj i Makedoniji.

U Hrvatskoj je to uređeno od 2008. godine tako što se najviša dopuštena ugovorna kamata utvrđuje za svako polugodište i u poslovima između pravnih osoba može iznositi 22,5 odsto, a između pravnih i fizičkih osoba 12 odsto.

Kamatne stope nijesu ograničene u Srbije. Stav Narodne banke Srbije je da se tržišnim instrumentima utiče na formiranje kamatnih stopa. Kamatne stope su ograničene, saopšteno je iz CBCG, u brojnim zemljama SAD i u 14 zemalja EU.

Bonus video: