Zaračunate komunalije hotelu u Budvi: "Devin" mora da plati 8 miliona

Računica je iz grada ispostavljena nakon što je Ministarstvu razvoja investitor zatražio građevinsku dozvolu za višespratnicu
172 pregleda 5 komentar(a)
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.04.2014. 20:03h

Kompanija "Devin", koja namjerava da gradi višespratni kondo hotel u Rafailovićima moraće Opštini Budva da plati osam miliona eura komunalija.

Tu računicu ispostavila je opštinska Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta investitoru, Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Kompanija "Devin" je još sredinom marta podnijela zahtjev za gradnju kondo hotela na mjestu nekadašnjeg odmarališta Pošte Srbije, ali se prije deset dana dopisom opštinskoj službi obratilo resorno ministarstvo sa zahtjevom da im se odgovori da li su izmirene komunalije, odnosno napravljen ugovor oko načina izmirivanja.

"Vijestima" je potvrđeno u Službi za naplatu komunalija da je juče napravljen obračun, i dostavljen „Devinu“ na iznos od osam miliona eura, ili 250 eura po kvadratu.

Time je poštovan važeći cjenovnik, odnosno Opština nije odstupila od računice, koju je primjenila za sve investitore. Grad trenutno za hotele visoke kateogorije naplaćuje po kvadratu 30 eura za komunalije, dok je za kondo hotele u prvoj i ekskluzivnoj zoni, kojoj pripadaju i Rafailovići, iznos komunalija 256 eura, a za stambene zgrade 320 eura po kvadratu.

Firma "Devin" koju je, navodi se u centralnom registru Privrednog suda, osnovala kompanija "Flinton limited" sa Britanskih Djevičanskih ostrva, dobila je još sredinom prošle godine od Ministarstva održivog razvoja urbanističko tehničke uslove, na osnovu DUP „ Bečići“.

"Devin" je još 2006. na tenderu koji je raspisala Pošta Srbije za šest miliona eura kupila odmaralište, u oštroj konkurenciji, nekoliko crnogorskih i inostranih kompanija.

Na osnovu DUP-a Bečiči, u bloku 14, koji obuhvata parcele u vlasništvu „Devina” predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa, poslovnog, kongresnog i porodičnog ukupne bruto građevinske površine 30.064kvadrata. Preporučena spratnost bloka 14 je prizemlje i tri sprata, i prizemlje i osam spratova, a maksimalna preporučena spratnost kula je prizemlje plus osam etaža.

„Spratnost je data kao preporučena visina, ali je omogućeno da se gradi i više ili manje, ako se to opravda funkcionalno i eventualno estetski. U okviru osnovne namjene moguće je da budu i prateći sadržaji.

Inače, gradski vodovod već je započeo prekopavanja šetališta u Rafailovićima, gdje se namjeravaju provesti vodovodne cijevi za dva nova kondo kompleksa.

Na samo par desetina metara od parcele Devina, Ministarstvo je već izdalo građevinsku dozvolu za gradnju još jednog kondo hotela kompanijama Nivel invest i Luzitanos invest.

Bonus video: