Đukanović: Nisu blokirane redovne isplate kao što DPS pokušava da pokaže

“Odbor ima obavezu da saopšti da nije blokirana isplata studentskih kredita..."
0 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.04.2014. 13:44h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet sjutra bi trebao da utvrdi stav po pitanju zahtjeva koje su im uputile državne insitucije u vezi primjene zakona o finansiranju političkih partija.

Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO), Investiciono-razvojnom fondu (IRF), Zavodu za zapošljavanje, Ministarstvu poljoprivrede, RTCG, Uniji slobodnih sindikata, Skupštinski odbor za prosvjetu i nauku, Studentskom parlamentu i Sekretarijat lokalne uprave opštine Plužine nejasna je primjena zakona zbog čega su pisali odboru.

Aleksandar Damjanović (SNP) objasnio je da FZO tražio pojašnjenja o zapošljavanju na određeno i neodređeno vrijeme, IRF o isplati kredita koje su odobrili prije raspisivanja izbora, ZZZCG o sezonskom zapošljavanju, a ministarstvo poljorivrede o odobrenim poljopivrednim kreditima.

“RTCG pita o isplati novca tehnološkim viškovima, USS o kratkoročnim mjerama za radnike Montevar metalca, odbor za prosvetu traži stav o obustavi isplate studentskih kredita,Studentski parlament o isplati kredita i iz opštine Plužine pitaju da li se mogu vršiti isplate po odlukama prije raspisivanja izbora” naveo je Damjanović danas na sjednici gdje je razmotrena informacija o Informacija o aktivnostima u vezi sa sprovođenjem parlamentarnog nadzora nad primjenom Zakona o finansiranju političkih partija.

On je rekao da se zakon mora poštovati i da ne prihvata objašnjenja da je neko glasajući za zakon uskratio prava na isplatu kredita, otpremina i drugih davanja.

“To su političke igre koje ne prihvatam. Uz to, Ministarstvo finansija nas nije konsultovalo , već su obustavili isplate i adresiraju odgovornost na druge” kazao je Damjanović.

Milutin Đukanović (DF) ocijenio je da DPS i određena preduzeća imaju želju da optuže one koji su glasali za zakon da su blokirali život u Crnoj Gori.

“Odbor ima obavezu da saopšti da nije blokirana isplata studentskih kredita, refundacija za porodiljska bolovanja, da nisu blokirane nikakve redovne isplate plata i drugih zarada.To mora da bude jasna ocjena ovog tijela” naglasio je Đukanović.

U DPS- u smatraju da je zakon ugrozio socijalna davanja i paralisao privredu.

“Šta je sa subvencijama za teže zaposliva i lica sa invaliditetom, koje koriste i pisci ovog zakona? Šta je sa isplatom stare devizne štednje? Šta ćemo sa suspenzijom ugovora o radu u realnom sektoru? Suspendovan je i rad i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori. Zabranjuje se i volonterski rad. Zakon je neprimjenjiv u praksi, napisan van Skupštine, a poslanici su ga samo dostavili u proceduru”, ocijenio je Zoran Jelić (DPS)

Đukanović je kazao da je očigledno da vladajuće strukture žele da optuže opoziciju za teško ekonomsko stanje, dok je Mladen Bojanić (Pozitivna) naglasio da je zakon posledica zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe.

“On nije tu da napravi dvostruke aršine već da ih spriječi. Svi građani treba da budu jednaki pred dobijanjem kredita, subvencija i ostalih davanja” rekao je Bojanić.

Bonus video: