Odbor za ekonomiju, finansije i budžet: EPCG da isporuči struju Solani

Predloženo je i da nadležni preduzmu sve neophodno kako bi radnicima Solane bile isplaćene zaostale zarade i povezan radi staž
1 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.04.2014. 12:35h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet jednoglasno je predložio parlamentu da prihvati zaključke o kontrolnom saslušanju predstavnika Vlade i stečajne uprave ulcinjske Solane "Bajo Sekulić".

Članovi Odbora prihvatili su zaključke koje je, povodom kontrolnog saslušanja ministara finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića, kao i stečajnog upravnika Solane, Ognjena Jovovića, predložio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

Zaključcima je predviđeno da Elektroprivreda (EPCG) što prije isporuči struju Solani, kako bi se zaštitila proizvodnja i državna imovina, uz obavezu ulcinjskog preduzeća da dug prema elektroenergetskoj kompaniji isplati nakon pokretanja proizvodnog procesa.

Predloženo je i da nadležni preduzmu sve neophodno kako bi radnicima Solane bile isplaćene zaostale zarade i povezan radi staž.

"Tražimo da Vlada i Opština Ulcinj, uz podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF) sagledaju mgućnosti da se u Solani kroz poslovno-tehničku saradnju, u skladu sa konkursom koji je raspisao stečajni upravnik, obezbijede uslovi za nastavak proizvodnje", naveo je Milić.

Odbor je predložio Skupštini da u cilju rješavanja evidentnih problema u funkcionisanju Solane traži da Vlada i Opština sagledaju mogućnost prodaje adekvatne državne ili opštinske imovine, kako bi se obezbijedila neophodna sredstva za nastavak primarne djelatnosti, odnosno proizvodnja soli.

To, kako su naglasili članovi Odbora, ne bi podrazumijevalo prodaju imovine Solane.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, smatra da bi od nadležnih trebalo tražiti hitno rješavanje pitanja vlasništva u Solani, kao i da segmentacija ne bi bila dobro rješenje

Milić je naveo da do početka sjednice Odbora Solana nije dobila struju, a, kako je dodao, nevjerovatno je da EPCG, koja ima oko 220 miliona eura nenaplaćenih potraživanja, traži 20 miliona da bi uključila električnu energiju ulcinjskom preduzeću.

"Ne znamo kako se u EPCG troši novac u ime države", rekao je Milić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Veljko Zarubica, podsjetio je da je na kontrolnom saslušanju kao jedan od načina za rješavanje problema Solane predlagana segmentacija, čemu se protive predstavnici opozicionih partija.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, smatra da bi od nadležnih trebalo tražiti hitno rješavanje pitanja vlasništva u Solani, kao i da segmentacija ne bi bila dobro rješenje.

"Protivimo se segmentaciji, jer to vodi onome što Vlada krenula da rad", poručio je Bojanić.

"Odgovornost za to hoće li biti proizvodnje u Solani želim jasno da adresiram na Vladu i Opštinu Ulcinj, jer se to ne rješava u Privrednom sudu", saopštio je Milić.

Milić je saopštio da zaključcima nije predviđena mogućnost segmentacije i da su stav po tom pitanju već pokazali glasajući protiv izmjene prostornog plana za Solanu, dok je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović, poručio da je veoma važno da se zaključci usvoje jednoglasno.

"Možemo da preformulišemo posljednji zaključak i pozovemo nadležne da solidarno sagledaju mogućnost da se obezbijedi prostor za nastavak proizvodne aktivnosti Solane", rekao je Šehović.

Milić je odbio predlog Šehovića jer, kako je kazao, ne želi da prihvati zaključak koji bi nekome mogao poslužiti kao alibi.

"Odgovornost za to hoće li biti proizvodnje u Solani želim jasno da adresiram na Vladu i Opštinu Ulcinj, jer se to ne rješava u Privrednom sudu", saopštio je Milić.

Kontrolno saslušanje Žugića, Kavarića i Jovovića, koje je održano 4. aprila, inicirao je Milić, s obzirom na činjenicu da 49 radnika Solane štrajkuje od 21. januara zbog neisplaćenih zarada i nepovezanog staža.

Bonus video: