Upravni sud poništio odluku RAE: Struja opet nezakonito poskupjela

Vrijeme je da poslanici uskrate povjerenje odboru RAE i da ih smijene, kazao je Muk
13 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2014. 08:41h

Upravni sud poništio je odluku Regulatorne agencije za energitiku (RAE) od 5. jula prošle godine na osnovu koje je od 1. avgusta struja za domaćinstva poskupila za 2,38 odsto.

Sud je donio odluku na osnovu tužbe predstavnika nevladinog sektora Steva Muka, Daliborke Uljarević i Gorana Đurovića. Sada nezakonita odluka odnosila se na utvrđivanja iznosa korekcije naknada za snabdijevanje potrošača i cijene korekcije aktivne električne energije, na osnovu kojih je RAE odredila cijenu struje.

Sud je presudom od 6. marta, koja je sada dostavljena stranama u sporu, naložio Regulatornoj agenciji da u ponovnom postupku donese novu zakonitu odluku.

Stevo Muk je kazao “Vijestima” da je ovo sedma ili osma odluka REA o cijenama električne energije koju je sud do sada poništio ali da niko zbog toga nije odgovarao.

Do sada niko nije odgovarao zbog nezakonitih odluka o cijenama električne energije

"RAE je svaki put nakon presude samo malo ili nimalo promijenio nezakonitu odluku, a suština o poskupljenju struje je ostala ista. Smatram da je krajnje vrijeme da poslanici uskrate povjerenje odboru RAE i da ih smjene neusvajanjem godišnjeg izvještaja”, kazao je Muk.

On je naveo da je zabrinjavajuće što predstavnici nevladinog sektora, koji nijesu nikakvi posebni stručnjaci za ovu oblast, već godinama redovno poništavaju odluke RAE, državne institucije sa, kako je rekao, 20 zaposlenih stručnjaka i milionskim godišnjim budžetom.

Te ško više i brojati nezakonite odluke RAE: Muk (foto: Savo Prelević)

“Mi bukvalno uz pomoć “štapa i kanapa” dokazujemo da oni ne znaju ili neće da na zakonit način odrede cijenu električne energije. To se sve dešava u godinama nakon djelimične privatizacije Elektroprivrede i smatram da se njihove takve odluke mogu sa tim dovesti u vezu”, kazao je Muk. On je naveo da je u ovim spornim odlukama cijena struje povećavana za po nekoliko procenata, ali je ukupan zbir povećanja veoma značajan.

Poskupljenje u avgustu prošle godine bilo je treće za godinu dana. Tada je cijena kilovata povećana sa 8,13 na 8,32 centa, odnosno na 9,9 centi sa PDV-om. Tada je struja za dio privrede pojeftinila od 2,4 do 3,3 odsto, ali je prosjek ipak bio povećanje za 1,36 odsto.

Galerija

Bonus video: