Poreska uprava će u ovoj godini naplatiti 87,7 miliona eura dospjelih obaveza

Bruto naplata poreza, akciza, doprinosa i drugih javnih prihoda PU za ovu godinu planirana je u iznosu od 944,52 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2014. 16:51h

Poreska uprava će, prema procjeni njenih predstavnika, u ovoj godini naplatiti 87,7 miliona eura dospjelih neizmirenih poreskih obaveza.

"Projektovani iznos dobijen je na osnovu ostvarene i planirane naplate za prošlu godinu“, navodi se u Programu rada PU za ovu godinu.

Iz PU su podsjetili da, na osnovu mjesečnih izvještaja o preduzetim mjerama naplate poreskog duga, Odsjek za naplatu prati ostvarenje Operativnog plana naplate dospjelih neizmirenih poreskih obaveza.

U okviru planiranih aktivnosti za ovu godinu, Odsjek za naplatu će, kako su naveli, pratiti primjenu procedura za povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) i preusmjerenje sredstava iz PDV kredita za plaćanje dospjelih, a neplaćenih poreskih obaveza.

"Povraćaj PDV kredita u ovoj godini, planiran je u iznosu od 50,81 milion eura, odnosno na nivou iznosa koji je vraćen poreskim obveznicima u prošloj godini“, navodi se u dokumentu PU.

Programom aktivnosti Odsjeka za naplatu za ovu godinu, predviđa se preduzimanje mjera za otklanjanje propusta u cilju poboljšanja efikasnosti naplate.

"Odsjek će voditi evidenciju o naplati poreskih obaveza, staraće se da putem evidencije, upravlja poreskim dugom, obezbijedi podnošenje nepodnešenih poreskih prijava i u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji primijeni nove postupke naplate dospjelih neizmirenih poreskih obaveza“, rekli su iz PU.

Bruto naplata poreza, akciza, doprinosa i drugih javnih prihoda PU za ovu godinu planirana je u iznosu od 944,52 miliona eura.

Ostvarena bruto naplata javnih prihoda u prošloj godini je iznosila 942,18 miliona eura.

"Porez na dohodak fizičkih lica za ovu godinu planiran je u iznosu od 124,67 miliona eura, što je 1,9 odsto manje u odnosu na ostvareni iznos naplate tog poreza za prošlu godinu”, kazali su iz PU.

Porez na dobit planiran je u iznosu od 44,4 miliona eura, 8,8 odsto više u odnosu na ostvareni iznos u prošloj godini.

Iz PU su saopštili da je porez na dodatu vrijednost planiran u iznosu od 182,38 miliona eura, što je 3,3 odsto više od ostvarenog iznosa u prošloj godini.

Prihod po osnovu akcize planiran je u iznosu od 133,7 miliona eura, ili 1,9 odsto više od ostvarenog iznosa u prošloj godini, dok su posebne takse planirane u iznosu od 8,34 miliona eura, 33 odsto manje od ostvarenog iznosa u prošloj godini.

„Planirano je znatno manje od odstvarenja u prošloj godini iz razloga ukidanja pojedinih vrsta taksi”, objasnili su iz PU.

Koncesione naknade su planirane u iznosu od 23,9 miliona eura, što je na nivou ostvarenog iznosa u prošloj godini.

Bonus video: