Budi odgovoran: Zapečaćena fotokopirnica u okviru UDG-a i pekara u Tuzima

Inspektori nijesu uspjeli da obave kontrolu frizerskog salona M, prijavljenog za neizdavanje fiskalnih računa, jer objekat nije radio
180 pregleda 4 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.04.2014. 13:05h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane ukupno 63 primjedbe, na osnovu kojih je izrečeno pet novčanih kazni, dok su dva objekta zapečaćena.

Inspektori su ove sedmice zatvorili fotokopirnicu Nice Copy, koja je radila u okviru Univerziteta Donja Gorica u Podgorici, zbog neposjedovanja poreske registracije.

Neizdavanje fiskalnih računa bilo je razlog zbog kojeg su ove sedmice zapečaćena sporedna vrata buregdžinice Beno u Tuzima, koja nijesu uočena prilikom prethodne provjere, uz novčanu kaznu od 55 eura.

Prekršajni nalozi i novčane kazne od po 3.800 eura izrečeni su podgoričkom Lux taksiju, marketu Neca i kafiću P&P u Podgorici, kao i kineskom butiku Yongheng u Bijelom Polju, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori nijesu uspjeli da obave kontrolu frizerskog salona M&M, prijavljenog za neizdavanje fiskalnih računa, jer objekat nije radio.

Građani su se ove sedmice više puta žalili i na zakrčenje saobraćaja i nepropisno parkiranje u ulici Avda Međedovića na Starom Aerodromu u Podgorici

Nepravilnosti nijesu utvrđene u četiri od ukupno 11 pritužbi na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o restoranu Nostalgija kod Delte, podgoričkoj Školijeri, prodavnici Dukat i krojačkom salonu Cica u Podgorici, koje su bile prijavljene za neizdavanje fiskalnih računa.

Od ukupno 63 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka, 36 nije dobilo odgovor, dok je 16 u proceduri. Tih 16 prijava odnosilo se na neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i neosigurane radnike, neistinite cijene proizvoda, nepropisno parkiranje, čak i službenih vozila, kao i njihovo korišćenje za privatne potrebe, zagađen vazduh, deponije, smeće i blokove na putu.

Građani su se ove sedmice više puta žalili i na zakrčenje saobraćaja i nepropisno parkiranje u ulici Avda Međedovića na Starom Aerodromu u Podgorici.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, biće produžena do kraja godine.

Kampanja bi trebalo da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: