Opet sapunica oko rebalansa

Stvarni razlog, prema mišljenju poslanika Pozitivne CG Mladena Bojanića, je to što se DPS zapleo u problem zvani “EPCG, struja i KAP” iz kojeg ne vide izlaz
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2014. 18:05h

Poslanici opozicionih partija i manje članice vladajuće koalicije, SDP-a, zabrinuti su zbog kršenja odredbi Zakona o budžetu i zamjeraju Vladi što ih još nije upoznala sa modifikovanim modelom konverzije poreskog duga Elektroprivrede (EPCG) u akcijski kapital tog društva u korist države. Prema Zakonu o budžetu, Vlada je do 31. marta bila obavezna da riješi dug za poreze EPCG od 45 miliona tako što bi ga pretvorila u akcije i time povećala udio sa 55 na 57 odsto, dok bi italijanskoj kompaniji A2A vlasništvo palo sa 43,7 na 41,7 odsto. Predlog je da se te akcije prodaju za simbolični cent. Skupština akcionara EPCG koja je trebalo, prije dva dana, da donese odluku o tome odgođena je jer se predstavnici Vlade nijesu pojavili. Razlog je, kako je objašnjeno, to što Vlada i A2A nijesu usaglasili sve detalje niti postigli saglasnost o cijeni struje koja će se ubuduće fakturisati Kombinatu aluminijuma (KAP) u stečaju.

Stvarni razlog, prema mišljenju poslanika Pozitivne CG Mladena Bojanića, je to što se DPS zapleo u problem zvani “EPCG, struja i KAP” iz kojeg ne vide izlaz.

“Svako dalje odlaganje rješenja komplikuje problem, a mislim i da su njihovi predlozi koje pominju nezakoniti i suprotni Zakonu o hartijama od vrijednosti”, rekao je Bojanić. Kazao je i da je nečuveno da se većinski vlasnik ne pojavi na Skupštini koju zakazuje bord u kojem upravo oni imaju većinu.

“Nisu još našli način kako da završe taj posao”, zaključio je on.

Poslanik SDP-a Damir Šehović nepoštovanje Zakona o budžetu ocijenio je nedopustivim ponašanjem, i istakao da je od toga “još neprihvatljivija činjenica da, osim šturim saopštenjem, javnosti nije objašnjeno šta se desilo”.

“Ozbiljnim stvarima se prosto ne možemo igrati na neozbiljan način”, dodao je Šehović dodajući da je “ovakva komocija kod pojedinaca koji se nalaze na odgovornim javnim funkcijama nedopustiva”.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je da je čitav model konverzije poreskog duga u državni kapital je za DF bio sporan zbog čega su ga “doživjeli kao običnu partijsku trgovinu između DPS-a i SDP-a”. Medojević smatra da su očigledno predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić i Šehović obavijestili ministra ekonomije Vladimira Kavarića da im predlog neće proći u Skupštini, pa je Vlada odustala od zakazivanja sjednice parlamenta.

“Ponavlja se španska sapunica oko rebalnsa budžeta. Ovaj skandal je još jedan u nizu dokaza da kabinet Mila Đukanovića nema većinu i da se Vlada održava vještački”, naglasio je Medojević. Rekao je i da je pretvaranje poreskog duga u druge oblike aktive predviđeno samo u slučajevima kada poreski dužnik nema dovoljno novca da plati svoje obaveze, što sa EPCG nije slučaj.

“EPCG duguje državi 45 miliona u gotovom novcu. Tehnički posmatrano, jedino prihvatljiv model je da A2A plati svoj dug od 45 miliona tako što će prodati svoje akcije na berzi i tom gotovinom platiti dug ili da sa Vladom napravi blok trgovinu postojećim akcijama, gdje će Vladi prodati blok akcija EPCG vrijednih 45 miliona eura po nominali po cijeni od jedan euro”, objasnio je on.

Pejović: Čekam odgovor Elektroprivrede

Direktor i vlasnik nikšićke kompanije Uniprom koja je ponudila 28 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a Veselin Pejović kazao je “Vijestima” da je informaciju o odgađanju skupštine EPCG saznao iz medija.

“Čekam odgovor iz EPCG. Ja ga nisam tražio ni od Vlade, ni od skupštine EPCG”, rekao je Pejović.

Prema ponudi Uniproma, ukoliko EPCG i Crnogorski elektroprenosni sistem obezbijede cijenu struje za KAP u narednih pet godina po cijeni do 38 eura po megavat-času, u KAP-u će se dalje razvijati primarna proizvodnja aluminijuma i biti radno angažovano oko 300 ljudi. U slučaju negativnog odgovora Uniprom je spreman da uvozi sirovi aluminijum i prerađuje ga u Crnoj Gori sa duplo manje radnika.

Galerija

Bonus video: