Nastavljena rasprava u sporu CKB i Katara zbog nevraćenih 1,5 miliona eura

Suština nalaza vještaka je da se ne spori ugovor o kreditu sa CKB-om, istakao je advokat Bojić
217 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Vujović, Foto: Savo Prelević
Vladan Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2014. 19:48h

U Privrednom sudu juče je nastavljena rasprava po tužbi CKB-a protiv luksemburške firme Cattaro investments i Montenegro SPA iz Italije, zbog nevraćenog kredita koji sa kamatama iznosi skoro dva miliona.

Advokat CKB-a Vladimir Bojić dostavio je sudu nalaz vještaka finansijske struke koji je prethodno dostavljen Vrhovnom državnom tužilaštvu u postupku koji se vodi protiv više bivših bankara CKB-a zbog više nevraćenih kredita toj finansijskoj instituciji, među kojima je i kredit odobren Cattaru.

“Suština nalaza vještaka je da se ne spori postojanje ugovora o kreditu sa CKB-om (u iznosu od 1,5 miliona). U nalazu je i navedeno kada je tuženi počeo da ga vraća”, istakao je Bojić.

Dejan Terzić, advokat prvotuženog Cattara, usprotivio se izvođenju tog dokaza tvrdeći da je on dostavljen neblagovremeno.

Advokat Bojić napomenuo je, međutim, da je nalaz vještaka iz Hrvatske datiran na 3. februar ove godine te da ranije nije ni mogao biti predložen u ovom postupku, a neće uticati na odugovlačenje postupka

“Ugovor o kreditu sa CKB-om nikada nije potpisao tuženi već neovlašćeno lice i on je ništav”, odgovorio je Terzić.

“A banka je “lakša” za dva miliona”, uzvratio je Bojić.

Novac od povučenog kredita iz CKB-a u iznosu od 1,5 miliona eura gazde Provladeksa i bivši partneri Denis Mandić i Vladan Vujović su prije pet godina usmjerile na račun Monte adrie broker dilera koji je za njih kupio 20 odsto akcija HLT fonda.

Suvlasnici Provladeksa imaju po 50 odsto firme, ali i sudski spor o upravljanju ovom firmom. Kredit banci nije vraćen.

Na spornom ugovoru o kreditu sa CKB-om nalazi se potpis izvjesne Natali Mager, predstavnice firme Cattaro za koju se vjeruje da nije ni bila u Crnoj Gori, već da je njen potpis neko navodno falsifikovao, ali to još nije dokazano.

Na ročištu se juče, kao ni prethodnih nekoliko puta, nije pojavio likvidator Monte adrie broker dilera Jadranka Glomazić. Od nje su traženi dokazi o tome kako je potrošen kredit, koji nije vraćen banci.

Glomazićevu je sud uzalud pozivao na adresi Univerziteta “Donja Gorica”, kao i na privatni telefon koji je sudu dostavio predstavnik CKB-a.

Sudija Borjanka Zogović naredno ročište zakazala je za 19. maj. M.M.

Možda saslušaju i Martinovića

Zogovićeva je saopštila juče da će najvjerovatnije predložiti da se nakon velikog broja svjedoka u ovom sporu sasluša pred sudom advokat Nikola Martinovića.

Martinović je bio svojevremeno advokat prvotuženog Cataro Investmentsa u istom sporu. Advakat prvotuženog Dejan Terzić komentarisao je da se Martinović „nije u ljubavi rastao“ sa klijentom i zapitao se da možda to neće uticati na njegov eventualni iskaz. „On će biti obavezan da govori istinu“, uzvratio je advokat CKB-a Vladimir Bojić.

Bonus video: