Dašić: Došli smo po svoje, a ne da krademo i otimamo

On je prozvao bivše rukovodstvo koje je kako tvrdi, fabriku dovelo do situacije da mora u stečaj
566 pregleda 2 komentar(a)
Kotor protest, Daido metal, Foto: Ivana Komnenić
Kotor protest, Daido metal, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 08.04.2014. 11:46h

Oko stotinu bivših radnika nekadašnje kotorske firme Industrije ležaja okupili su se jutros na mirnom protestnom skupu ispred zgrade „Daido metala” u Industrijskoj zoni, sa zatjevom da se hitno sprovede nedavna odluka Osnovnog suda u Kotoru o isplati njihovih potraživanja nakon uvođenja stečaja u toj fabrici u januaru 2001. godine.

Jedan od organizatora skupa Rajko Dašić, kazao je da shodno presudi Osnovnog suda u Kotoru od prije dva mjeseca, sadašnji vlasnik fabrike , japanski Daido Metal mora u roku od 15 dana da isplati ukupno 230 radnika u iznosu od po 200 eura po godini staža, kao i 50 odsto od osam zaostalih plata koje nijesu isplaćene do uvođenja stečaja. Dašić je rekao da Vlada Crne Gore i uprava kompanije „Daido metal” ignorišu prava radnika i njihov nekadašnji rad u „Industriji ležaja”.

"Daido Metal je na odluku kotorskog suda uložio žalbu višoj sudskoj instanci u Podgorici, iako je jasno bio naveden rok da nam se, ako treba, i prinudno mora isplatiti dugovanje u roku od 15 dana. Nismo došli da molimo,da krademo ili da razbijamo i pljačkamo. Došli smo da tražimo ono što je naše", kazao je Dašić.

On je prozvao bivše rukovodstvo koje je kako tvrdi, fabriku dovelo do situacije da mora u stečaj.

"To su, Pavle Stanaćev, Svetlana Ivardić, Radoje Vučević, Melanija Šćekić i Zoran Vukićević. Pozivam Svetlanu kao ekonomistu i kreatora obračuna u vrijeme uvođenja stečajnog postupka da objasni ovim ljudima po kojim je kriterijumima obračunavala zaostale plate radnika i po kome kursu. Da li po kursu nastanka, ili isplate duga. Mi nismo primili ni te plate već samo 50% zato što je navodni predsjednik sindikata , nažalost, koji je trebao da zastupa radnike, zastupao rukovodstvo i kriminalce i izjavio kod Privrednog suda da su se radnici odrekli zaostalih plata. To je Marinko Džudović, kojeg pozivamo ga da objasni po kom osnovu je to rekao.

Žalosno je je što je sudija Privrednog suda prihvatio tu odluku i unio to u rješenje. Marinka pozivam da objasni i gdje je pojedinačni kolektivni ugovor koji je sad navodni prepreka odnosno uslov za poništenje presude kotorskog suda po kojoj smo dobili spor", kazao je Dašić.

On navodi da su taj ugovor on i bivši direktor Livnice Pavle Stanaćev potpisali 2000. godine.

"Kada je došao Japanac oni su ga uništili ili uklonili. Ovdje ima posla i za javnog tužioca koji bi trebalo da pokrene postupak ispitivanja imovine svih koje sam nabrojio, prije dolaska na funkciju u fabriku, za vrijeme uvođenja stečaja i sada. Pitam i gdje su pare koje je Japanac platio prije uvođenja stečajnog postupka, kome su date i koliko je ko od njih uzeo, uključujući tu i Veselina Vukotića i Branka Vujovića i Pavla Stanaćeva, koliko su dobili „ispod trpeze“ od tih para.

Riječ je o tadašnjih 5,8 miliona njemačkih maraka, od kojih nismo dobili ništa. Prevareni smo, jer danas advokati države , Daido Metala barataju sa terminom „zastarjela potraživanja“, a to je u stvari prevara. Od Stanaćeva i Ivardić tražimo da objasne gdje su pare od nelegalno prodatih ležajeva, jer je auto odavde išlo za Srbiju po pijacama beogradskim i novosadskim prodavali su ležajeve a pare su se uplaćivale na duple žiro račune", tvrdi Dašić.

Okupljeni su uputili podršku metalcima iz Nikšića koji protestuju pred Vladom.

Sljedeći skup zakazan je za 22. april u 11 sati, do kada su dali rok da im se ispune zahtjevi.

Na skupu su bile i predstavnice NVO Anima dajući podršku radnicima u ostvarivanju njihovih prava.

"Naša je odgovornost da budemo ovdje sa ovim ljudima, prvenstveno sa ženama, jer radimo inicijativu koja se zove Ženski sud na prostoru bivše Jugoslavije, a žene iz Crne Gore svjedoče o ekonomskom nasilju, koje se dešava ne samo u našem gradu već i po svim mjestima u državi.

Vrlo nam je važno da žene koje su danas ovdje da dvjedoče što im se dešava zadnjih 15 godina i kakav je scenario pljačke i zloupotrebe njih kao ljudi i kao radnika ili radnica permanentno na sceni. Voljela bih da se ove žene uključe I podrže inicijativu Ženskog suda i da neke od njih svjedoče u Sarajevu kada se bude održao jer će sa tog suda doći neke preporuke ili neka analiza državnicima", kazala je Ljupka Kovačević iz Anime.

Bonus video: