EK: Nastaviti podizanje svijesti javnosti o pravima potrošača

Crnogorski predstavnici su, kako su kazali iz EK, naveli da su aktivnosti za podizanje svijesti realizovane u oblasti zaštite potrošača i to uglavnom od NVO sektora
0 komentar(a)
prava potrošača, trgovina, prodavnica, Foto: Shutterstock
prava potrošača, trgovina, prodavnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2014. 13:48h

Crna Gora planira da potpunu usklađenost s pravnom tekovinom o pravima potrošača postigne do kraja godine, kroz dalje izmjene i dopune zakona koji tretira tu oblast, saopšteno je iz Evropske komisije (EK).

U izvještaju EK sa skrininga za 28. poglavlje koje obuhvata Zaštitu potrošača i zdravlja navodi se da Crna Gora preduzima sve napore ka razvoju sistema zaštite potrošača u skladu sa strategijama i vrijednostima Evropske unije (EU).

“Uspostavljen je opšti okvir. Neophodno je dalje poboljšati sprovođenje prava potrošača. Iako su napravljeni značajni napori ka podizanju svijesti potrošača o njihovim pravima, podrška nevladinim organizacijama koji se bave zaštitom potrošača i podizanje svijesti šire javnosti, između ostalog o vansudskom rješavanju potrošačkih sporova, mora da se nastavi”, navodi se u izvještaju EK koji je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

Novi Zakon o zaštiti potrošača Skupština je usvojila krajem prošle godine.

Iz EK su naveli da je, uopšteno posmatrano, Crna Gora već dostigla dobar stepen usklađenosti s pravnom tekovinom u oblasti zaštite zdravlja i potrošača.

“Puno rada na zakonodavstvu se trenutno sprovodi u obje oblasti”, kazali su iz EK.

Crnogorski predstavnici su, kako su kazali iz EK, naveli da su aktivnosti za podizanje svijesti realizovane u oblasti zaštite potrošača i to uglavnom od NVO sektora.

“Postoje i planovi da se pitanja zaštite potrošača uključe u nastavni program. Osim toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da uspostavi radnu grupu u cilju poboljšanja zaštite potrošača u lokalnoj upravi”, navodi se u izvještaju.

Crnogorski predstavnici su saopštili i da se broj informacija koje se daju potrošačima značajno povećao posljednjih godina, ali da je neophodno dalje ulaganje napora.

U Crnoj Gori postoje dvije nevladine organizacije koje se bave zaštitom potrošača – Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) i ECOM.

Bonus video: