Crna Gora nema međunarodno prepoznatljiv brend

Studenti su konstatovali da marka ili brend ne nastaje sama od sebe i da nije sama sebi cilj, već se stvara, za šta je potrebno vrijeme i ulaganje
0 komentar(a)
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2014. 15:42h

Crna Gora ima potencijala, ali gotovo da nema neki razvijeni međunarodno prepoznatljiv brend koji olakšava prodaju i stvara mogućnost za postizanje boljih cijena i ostvarivanje većeg profita, ocijenjeno je na okruglom stolu u Budvi.

Na okruglom stolu "Kako prodati crnogorska vina" koji je održan u sklopu Sajma hrane u Budvi učestvovali su studenti podgoričkog Ekonomskog fakulteta.

"U sklopu praktične nastave na četvrtoj godini studija studenti su sa ljudima iz biznisa razgovarali o potencijalima Crne Gore za kreiranje međunarodno konkurentnih proizvoda i odlučili su da se upuste u detaljniju razradu te teme za lokalna crnogorska vina", navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta.

Studenti su razgovarali o razvoju brenda, njegovom značaju za potrošače i proizvođače, analizi konkurencije, kupaca i kanala prodaje, kao i značaju sajmova u promociji vina.

Studenti su konstatovali da marka ili brend ne nastaje sama od sebe i da nije sama sebi cilj, već se stvara, za šta je potrebno vrijeme i ulaganje.

"Brend podrazumijeva da je ono što se nudi tržištu jedinstveno i različito u odnosu na ostale proizvode. Istovremeno brend zahtijeva da kupci znaju šta kupuju i dobijaju", navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da je potrebna podrška države u smislu da treba iskoristiti postojeće podsticaje, kao i kod kontrole uvoza i toka uvezenog grožđa.

"Treba spriječiti da se u Crnoj Gori od grožđa iz regiona proizvodi i prodaje crnogorsko vino", navodi se u saopštenju.

Potrebna je, kako su saopštili studenti i podrška učešću na sajmovima i konferencijama i poreska podrška otvaranju krčmi u posebnom poreskom tretmanu za samostalne proizvođače.

Bonus video: