Češka banka ne da kredit Sferi: Rizično ulagati u Crnu Goru

Garancije su bile uslov da Vlada raspiše tender za dodjelu koncesija
6 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 09:55h

Češka državna komercijalna banka nije dala garancije kompaniji Sfera iz Sankt Peterburga, koja je zainteresovana za izgradnju cementare u Pljevljima jer, prema njihovom mišljenju Crna Gora spada u zemlje visokog rizika za investicije.

Davanje garancije bio je uslov da Vlada raspiše tender za dodjelu koncesija za eksploataciju laporca na lokalitetu Jagnjilo.

Prema riječima predsjednika Opštine Pljevlja Miloja Pupovića drugi razlog zbog kojeg češka banka nije dala kredit je što se proizvodnja cementa u ovom regionu nalazi pod kontrolom velikih međunacionalnih korporacija Hajderberg cement, Cemeks i Lafaž.

„Njihovi resursi nisu iskorišćeni do kraja a njihove fabrike u ovom regionu rade sa 80 odsto kapaciteta, koji se može podići i zadovoljiti ovo tržište te u tim korporacijama nema interesa sa gradnju cementare u Pljevljima“, rekao je Pupović.

Gradonačelnik Pljevalja kaže da je Češka državna komercijalna banka provjeravala bonitet Sfere i da je zaključila da ona može da realizuje ovu investiciju vrijednu više stotina miliona eura.

„Sfera ima iskustvo u izgradnji i eksploataciji cementara i promet od 114 miliona eura godišnje uz profit od 37 miliona eura sasvim su dovoljni za realizaciju projekta izgradnje cementare u Pljevljima“, citirao je Pupović dio teksta iz odgovora Sferi češke banke.

Prema nezvaničnim informacijama, Sfera je na dobrom putu da obezbijedi garancije od drugih banaka, čime bi se stvorili uslovi da Vlada raspiše tender za Jagnjilo, što bi bio uvod u realizaciju ove investicije. O kojoj se priča dvije godine.

Opština Pljevlja sa GPU Sferom ranije je osnovala Akcionarsko društvo Crnogorski cement Pljevlja i dobila deset odsto akcija.

Kao izvršni direktor Društva upisan je Juri Polotski, a članovi Odbora direktora su Rajko Petranović, Denis Anastasov i Rajko Palibrk.

Sfera od Vlade traži da joj odobri koncesije za eksploataciju laporca na Jagnjilu, izmijeni prostorni plan prema kojem će biti omogućena izgradnja željeznice prema Prijepolju u dužini od oko 23 kilometra, pomogne u obezbjeđenju placa u Luci Bar za izgradnju dva silosa za rasuti cement kapaciteta po 50 hiljada tona i dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja u ležištu Mataruge.

Opština Pljevlja sa GPU Sferom ranije je osnovala Akcionarsko društvo Crnogorski cement Pljevlja i dobila deset odsto akcija

Ugovorom se Sfera obavezala da u potpunosti obezbijedi finansiranje projektno-istraživačkih radova, izgradnju i uhodavanje fabrike cementa kapaciteta 1,2 miliona tona klinkera godišnje, u ukupnom iznosu od 210 miliona eura. Ruski investitor se obavezuje da u potpunosti finansir projektno-istraživačkih radova i izgradnju željezničkog kraka Pljevlja-Prijepolje što bi koštalo 95 miliona eura.

Opština se obavezala da pokrene inicijativu izmjena Prostornog plana u cilju obezbjeđenja lokacije, kao nenovčanog uloga, minimalne površine 40 do 45 hektara za izgradnju cementare na lokaciji Otilovića ili drugoj adekvatnoj lokaciji u blizini površinskog kopa Potrlica.

Generalni direktor Sfere Igor Kravčenko je tokom jedne od ranijih posjeta Pljevljima kazao da bi cementaru u Otilovićima gradili devet mjeseci nakon što se riješe sva administrativna pitanja, a cijela investicija bi bila završena za dvije i po godine.

I Šarić želio da proizvodi cement

Nekoliko godina aktuelna je priča o gradnji cementare u Pljevljima, a posljednja, prije Sfere, se dovodila u vezu sa Darkom Šarićem, kojem se u Srbiji sudi za šverc kokaina i pranje novca.

Nakon što je u Srbiji protiv njega podignuta optužnica zbog šverca narkotika, prestalo je da se priča o tom projektu. Cementaru je trebalo da gradi firma Montenegro cement čiji je osnivač kako piše u registru Privrednog suda Belllona investments S.A. sa Maršalskih ostrva.

Kao prvi osnivači Montenegro cementa upisani su pokojni Dragan Dudić iz Kotora, koji je kako mnogi tvrde bio blizak saradnik Darka Šarića i Ali Memari Fard, predsjednik njemačke komapanije CEMAG.

Galerija

Bonus video: