Skupštini "našminkan" model za rast udjela u EPCG

Kavarić nije odgovarao na pozive “Vijesti” da odgovori da li bi rast udjela države ravnali sa cijelim dugom EPCG od 45 miliona
4 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 20:01h

Između obaveze iz Zakona o budžetu i predloga Elektroprivrede (EPCG), kojim bi se uvećao akcijski udio države i riješilo pitanje duga od 45 miliona eura, Vlada je izabrala "tehničku modifikaciju" koja daje isti rezultat.

To je saopšteno nakon sjednice Vlade, a ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da to rješenje "na kraju dovodi do istog rezultata i broja akcija za preuzeti nivo duga".

"To pitanje je javnosti već elaborirano. Načelni stav Vlade je tehnička modifikacija predloga, koji će biti upućen Skupštini na usvajanje i vidjećemo kakav će njihov stav biti", rekao je on.

Ministar juče nije odgovarao na pozive “Vijesti” da odgovori da li bi se tim “modifikovanim modelom” za povećanje akcija države koristio poreski dug EPCG u ukupnom iznosu od 45 miliona. Tako je traženo zakonom, kao i da se akcije emituju po nominalnoj vrijednosti, a ne po cent kako se sada predviđa.

Vlada nije poštovala zakonski rok da do kraja marta poreskim dugom uveća državni udio u EPCG sa 55 na 57 odsto, dok bi vlasništvo italijanskog partnera A2A palo sa 43,7 na 41,7 odsto.

Vlada prekršila rok iz zakona. Zelenog svjetla nema ako hoće emisiju po cent po akciji umjesto po nominali

Kavarić je kazao da po tom pitanju nije bilo glasanja na sjednici Vlade, da je dug EPCG pomenut u kontekstu drugih pitanja, a da su kada je donošeno mišljenje imali jedinstven stav svih ministara.

"Mislim da je dobro i argumentovano jer se na ovaj način rješava proces i omogućava da njegov ishod bude onako kako to predvidi parlament i bilo čije glasanje nije proizvelo pretpostavku o načinu na koji će se glasati u Skupštini”, rekao je Kavarić.

Umjesto poštovanja zakona, Vlada se sa A2A dogovorila o drugačijem modelu koji bi praktično predstavljao fiktivnu dokapitalizaciju, preko koje se ne bi naplatio poreski dug EPCG od 45 miliona već zanemarljiv iznos. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o desetinama hiljada eura, a iz poslaničkog kluba SDP-a su juče ponovili da neće podržati rješenje koje ne sadrži upotrebu svih 45 miliona poreskog duga. Opozicija nije ni podržala Zakon o budžetu.

EPCG je dozvoljeno da nagomilava jer joj KAP nije plaćao struju. Oko deset miliona eura biće regulisano tako što će se poravnati dug državnih institucija sa porezima EPCG.

Predstavnica Ministarstva ekonomije Dragica Sekulić predstavila je nacrt Zakona o efikasnom korišćenju energije, koji podrazmijeva veću odgovornost državnog sektora o energetskoj efikasnosti, a to će biti nešto što će se vrednovati i u budućim tenderima.

Vlada očekuje da Elektroprivreda što prije izabere partnera za gradnju TE u Pljevljima

Kavarić je rekao da država, kao većinski vlasnik, ohrabruje EPCG da što prije donese odluku o konačnom partneru za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

U trci za TE su ostale češka Škoda i dva kineska konzorcijuma. BIlo je prijavljeno devet ponuđača.

"Najbrži način da se projekat realizuje je da se osloni na interne potencijale i tada pregovori sa bankama ne bi bili neophodni, ali to je poslovna odluka EPCG", kazao je Kavarić.

On je rekao i da je tender za istraživanje nafte i gasa u podmorju u "mirnoj fazi iščekivanja ponuđača”.

Državnoj kasi plus 10 % prihoda, od PDV-a 55 miliona više

Država je prošle godine prihodovala 1,2 milijarde eura što je deset odsto više u odnosu na uporedni godišnji period. Lokalni prihodi bili su 119,5 miliona i niži su za 3,2 odsto.

To pokazuje Vladina analiza o realizaciji poreske politike za 2013. Prema analizi, prošle godine je prihodovano više u odnosu na 2012. godini od akciza, PDV-a, dohotka fizičkih lica, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, poreza na promet motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, premija osiguranja, državnih taksa i naknade za korišćenje prirodnih dobara.

Vladin dokument je pokazao da su pali prihodi od carina sa 28,63 miliona na 22,25 miliona i od poreza na dobit od kojeg je ostvareno 40,6 miliona, a 2012. 64 miliona.

Od akciza je prihodovano 161,4 miliona (152,7 miliona 2012), PDV-a 491,4 miliona (436,8 miliona 2012. godine)... PDV je u julu prošle godine povećan sa 17 na 19 odsto.

Galerija

Bonus video: