Potraživanja od EPCG: Tehnička modifikacija koja dovodi do istog rezultata

Načelni stav Vlade je tehnička modifikacija predloga, koji će biti upućen Skupštini na usvajanje i vidjećemo kakav će njihov stav biti", rekao je Kavarić
1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.04.2014. 15:35h

Načelni stav Vlade u vezi sa novim modelom konverzije potraživanja države od Elektroprivrede (EPCG) u akcijski kapital, je da je to tehnička modifikacija.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je nakon sjednice Vlade da to rješenje "na kraju dovodi do istog rezultata i broja akcija za preuzeti nivo duga".

"To pitanje je javnosti već elaborirano. Načelni stav Vlade je tehnička modifikacija predloga, koji će biti upućen Skupštini na usvajanje i vidjećemo kakav će njihov stav biti", rekao je on.

Povećanje akcijskog kapitala države u EPCG po osnovu poreskog duga trebalo je da se završi, prema Zakonu o budžetu, do kraja marta. Umjesto poštovanja roka, sa italijanskim partnerom A2A Vlada je dogovorila drugačiji model koji bi praktično predstavljao fiktivnu dokapitalizaciju, preko koje se ne bi naplatio poreski dug EPCG od 45 miliona, već zanemarljiv iznos, udio države bi se povećao sa 55 na 57 odsto akcija.

Skupština je odobrila krajem 2013. godine zakon, kojim je tražila da se taj iznos koristi za povećanje udjela države u emisiji po nominalnoj vrijednosti akcija, a ne po cijeni od po cent po akciji koliko se sada pominje.

Kavarić je kazao da po tom pitanju nije bilo glasanja na sjednici Vlade, da je dug EPCG pomenut u kontekstu drugih pitanja, a da su kada je donošeno mišljenje imali jedinstven stav svih ministara.

"Mislim da je dobro i argumentovano jer se na ovaj način rješava proces i omogućava da njegov ishod bude onako kako to predvidi parlament i bilo čije glasanje nije proizvelo pretpostavku o načinu na koji će se glasati u Skupštini”, rekao je Kavarić.

Što prije donijeti odluku o partneru za drugi blok TE Pljevlja

Kavarić je rekao da Vlada, kao većinski vlasnik, ohrabruje EPCG da što prije donese odluku o konačnom partneru za izgradnju drugog bloka Termoelektrahne u Pljevljima. U trci su ostala tri konzorcijuma, a u zavisnosti od koncepta koji bude odabran dinamika radova može da varira.

"Najbrži način na koji se ovaj projekat može realizivati je da se osloni na interene potencijale i tada pregovori sa bankama ne bi bili neophodni, pogotovo ako imamo u vidu odnos pasivnih kamata koje EPCG dobija na svoje depozite i onoga što bi bila aktivna kamata u slučaju kreditnog zaduženja, ali to je poslovna odluka EPCG”, kazao je Kavarić.

Rekao je i da je tender za istraživanje nafte i gasa u podmorju u "mirnoj fazi isčekivanja ponuđača”, te da su posjete sobi sa podacima svakodnevne i da imaju usmena uvjerenja da će ponude biti dostavljene.

Bonus video: