I drugi blok TE u Pljevljima rizikuje kršenje ekoloških propisa

Najmanje pet elektrana na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, mogu da odstupaju od značajnih djelova evropske direktive
64 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.04.2014. 15:13h

Serija od najmanje pet novih elektrana planiranih u zemljama Zapadnog Balkana koje žele postati članica Evropske unije (EU) rizikuju kršenje zakona o zagađenju Energetske zajednice (EZ), prije nego što čak i počnu proizvodnju električne energije, upozorila je pravna organizacija EU, Frank Bold.

Novi termo objekti na Balkanu, uključujući i drugi blok TE Pljevlja mogu prekršiti zakonodavstvo EU o zagađenju, upozoravaju međunarodni pravni eksperti.

"S obzirom na činjenicu da je potrebno oko četiri godine za gradnju jedne elektrane, sve one koje još nijesu počele gradnju, biće završene tek nakon 2018, i moraju imati odgovarajuću tehnologiju kontrole zagađenja i procese za izbjegavanje neočekivanih dodatnih troškova", navodi se u saopštenju Frank Bolda.

Eksperti te organizacije su saopštili da analize pokazuju da najmanje pet elektrana na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, mogu da odstupaju od značajnih djelova evropske direktive koja se odnosi na emisije štetnih gasova, ako se izgrade kako to predviđaju sadašnji planovi.

Pipa Galop iz organizacije CEE Bankwatch Network smatra da lokalne vlade i dalje imaju velike planove u energetskom sektoru, "uprkos jasnim evropskom trendu otklona od uglja".

"Ako ovi projekti nastave da se realizuju, usklađenost sa direktivom o emisiji štetnih gasova je minimum uslova kojim se mora pridržavati neko ko se i dalje pridržava investicija u ugalj", navela je Galop.

NVO Green Home je u saradnji sa organizacijama Frank Bold i CEE Bankwatch Network dostavila nadležnim institucijama analizu odluke Ministarskog savjeta Energetske zajednice od 24. oktobra prošle godine, a koja se tiče primjene Direktive EU o industrijskim emisijama (IED) i implikacija te odluke za nove termoelektrane na Zapadnom Balkanu, Moldaviji i Ukrajini.

Bonus video: