YU Briv preuzeo najbolja plovila splitskog Konstruktora

„Yu Briv“ je trenutno angažovan na izgradnji faze 2 A marine za mega-jahte Porto Montenegro
268 pregleda 3 komentar(a)
Konstruktor, Foto: Siniša Luković
Konstruktor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.04.2014. 16:45h

Najjača specijalizovana hidrograđevinska kompanija u Crnoj Gori, kotorski „Yu Briv“ značajno je povećao svoju flotu specijalnih plovila za izvođenje radova u moru i na obali. Na licitaciji na Trgovačkom sudu u Splitu na kojoj se prodavao dio imovine prezadužene splitske građevinske firme „Konstruktor inženjering“, „Yu Briv“ je kupio remorker, teglenicu i tzv. samopodiznu (jack up) modularnu baržu.

„Yu Briv“ je trenutno angažovan na izgradnji faze 2 A marine za mega-jahte Porto Montenegro koja podrazumijeva izgradnju skoro 600 metara nove operativne obale sa ukupno 184 nova veza.

„U realizaciji ovog i planiranju drugih projekata, hidrograđevinska flota kompanije upotpunjena je novim objektima, tako da sada broji 15 plovnih objekata koji omogućavaju izvođenje najsloženijih hidrograđevinskih radova. Tehničko-tehnološkom i kadrovskom osposobljenošću “Yu Briv” se pozicionirao na hidrograđevinskom tržištu Crne Gore, a u planu je da se djelatnost kompanije proširi i na nama susjedne države, Albaniju, Hrvatsku i šire.”- saopšteno je “Vijestima” iz menadžmenta “Yu Briva”.

Uz mali, 17-metarski remorker “Vruljica” izgrađen 1978. u Holandiji, snage 570 konja, “Yu Briv” je od “Konstruktor Inženjeringa” kupio i dvije savremene barže. Radni ponton-teglenica “Konstruktor I”, dugačka je 30 i široka 17 metara, nosivosti je 895 tona i služi kao platforma za transport i rad teške građevinske mašine-gusjeničara, mase oko 150 tona, a koja se postavlja na krmu pontona, uz balastiranje pramčanih prostora. Teglenica služi i za prevoz betonskih blokova i sličnog palubnog tereta, te za ispomoć kod izvođenja pomorskih radova. Kada je izgrađena 2006. u splitskom brodogradilištu BSO, “Konstruktor” je ovu baržu platio 600 hiljada eura. Posebna novost na crnogorskom tržištu je samopodizna tzv. jack up barža “Konstruktor II” izgrađena 2008 u Holandiji. Ta barža ima 4 pilona kojima se oslanja na morsko dno, nakon čega je hidraulični mehanizam čitavu podiže sa morske površine i pretvara u stabilnu radnu platformu.

Bonus video: