Bivša službenica Prve banke priznala: Izvršavali smo i naloge mejlom

Ročište protiv Prve 24. aprila, Feman traži nadoknadu skoro 17.000 eura plus 6.000 kamate
106 pregleda 1 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.04.2014. 17:30h

Svjedočenjem bivše službenice Prve banke, penzionerke Ljerke Rondović, koja je priznala da su nalozi brokerskih kuća dobijani mejlom izvršavani u banci, nastavljena je juče u Privrednom sudu rasprava u sporu jagodinske firme Feman protiv Prve banke.

Miodrag Nikolić, vlasnik firme Feman iz Jagodine i poslanik Skupštine Srbije iz redova vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, tužbom traži nadoknadu skoro 17.000 eura plus 6.000 eura kamate od banke jer više od četiri godine ne može da naplati dio novca od prodaje akcija Elektroprivrede 2009. Feman je prodao italijanskoj firmi A2A akcije EPCG za 43.680 eura, ali još ne može da naplati puni iznos.

Zbog propusta banke, tvrdi tužilac, isplata novca prvo je kasnila, pa su dobili samo 26.160,13 eura. Tvrdi se da Prva banka, koju kontroliše brat premijera Aco Đukanović, ne postupajući po nalogu Holdera broker dilera da zaštiti klijentski devizni račun i kršeći Zakon o HoV 2010. prinudno je od brokera naplatila 16.872 eura na štetu Femana.

Punomoćnik banke Petrašin Kasalica je kazao “da prepiska e-mailom ne predstavlja uredan nalog za prenos novčanih sredstava na devizni račun, niti bilo koji račun klijenta”. On je naveo da je devizni račun Holdera bio u blokadi i od drugih banaka, ako i da je u julu 2012. Komisija CBCG konstatovala da je tuženi postupao u skladu sa zakonom.

Rondović je objasnila da su nakon što su jednom Femanu uplaćena sredstva u punom iznosu vraćena iz Srbije, iz njima nepoznatog razloga, Holder broker diler je bio blokiran i nije se moglo dalje postupati po nalozima. Punomoćnik Femana Vasilije Miličković pitao je svjedoka da li su izvršavani nalozi koji su dobijani putem e-maila od drugih klijenata kao i od Holder broker dilera, na što je Ljerka Rondović odgovorila: “Jesu, izvršavani su”.

Sudija Borjanka Zogović ročište je odgodila za 24. april, a naknadno će odrediti ime vještaka u ovom sporu i odrediti mu zadatak.

Bonus video: