Golubović: Članstvo u NATO-u otvara značajne ekonomske mogućnosti

“Pozitivne rezultate potvrđuju podaci da je u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti period prošle godine zabilježen rast prihoda po osnovu PDV-a od 12,7 odsto, poreza na dobit preduzeća 25,1 odsto i doprinosa 10,3 odsto, usljed rasta ekonomske aktivnosti, ali i mjera fiskalne konsolidacije”, naveo je Golubović
131 pregleda 7 komentar(a)
Vlastimir Golubović, Foto: PKCG
Vlastimir Golubović, Foto: PKCG
Ažurirano: 19.08.2018. 09:17h

Ulazak Crne Gore u NATO otvara značajne ekonomske mogućnosti i predstavlja priliku za povećanje trgovinske razmjene i rast stranih ulaganja, što je preduslov jačanja konkurentnosti nacionalne privrede, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

“Ulaskom u NATO za Crnu Goru su, uz bezbjednosne benefite, otvorene značajne ekonomske mogućnosti. Pristupanje Alijansi je prilika za povećanje trgovinske razmjene i stranih ulaganja, što je, uz poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, preduslov jačanja konkurentnosti nacionalne privrede”, rekao je Golubović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao i da su crnogorska preduzeća, koja su kodifikovala svoje proizvode po zahtjevima Alijanse, dobila pristup tom značajnom tržištu.

Golubović smatra da jačanju konkurentnosti domaće privrede mogu doprinijeti promjene u poreskoj politici, kroz pronalaženje prostora za proširenje poreske osnovice i smanjenje poreskih opterećenja privredi.

On je naveo da se najčešće barijere na koje upozoravaju privrednici odnose na brojne i visoke takse, naknade na lokalnom nivou, opterećenost troškovima rada, odnosno doprinosima na zarade, sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, nedovoljnu fleksibilnosti tržišta rada, kao i neusaglašenost sistema obrazovanja i vještina sa njegovim potrebama.

“Iz toga se može zaključiti da jačanju konkurentnosti domaće privrede mogu doprinijeti promjene u poreskoj politici, kroz pronalaženje prostora za proširenje poreske osnovice i smanjenje poreskih opterećenja privredi, posebno u dijelu smanjenja doprinosa na zarade, uvođenje niže stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) u svim ugostiteljskim i turističkim objektima, te ukidanje ili redefinisanje fiskaliteta na lokalnom nivou, kao i njihovo usklađivanje”, rekao je Golubović.

On smatra i da je kroz reformu obrazovnog sistema, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja, neophodno obezbijediti kadar koji će adekvatno zadovoljiti potrebe tržišta rada.

Golubović je kazao da su visok nivo javnog duga i budžetskog deficita u Crnoj Gori prethodnih godina, kao i potreba za stabilizacijom javnih finansija uslovili sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije.

“Pozitivne rezultate potvrđuju podaci da je u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti period prošle godine zabilježen rast prihoda po osnovu PDV-a od 12,7 odsto, poreza na dobit preduzeća 25,1 odsto i doprinosa 10,3 odsto, usljed rasta ekonomske aktivnosti, ali i mjera fiskalne konsolidacije”, naveo je Golubović.

On je dodao da pokazatelji ekonomske aktivnosti ukazuju na činjenicu da mjere usmjerene na fiskalnu stabilizaciju u prethodnoj godini nijesu usporile privredni rast, već da je crnogorska ekonomija zabilježila rast veći od projektovanog.

“U cilju ostvarivanja dinamičnog rasta u narednom periodu, čvrsto vjerujem da kreatori politika stabilnosti javnih finansija neće obezbjeđivati kroz dodatno povećanje poreza i akciza, već primjenom mjera koje će se odnositi na proširenje poreske osnovice, smanjenje sive ekonomije i reformu javne uprave”, saopštio je Golubović.

Makroekonomska kretanja u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, karakteriše rast bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti, zarada, obima usluga i stranih investicija.

On je podsjetio da je crnogorska ekonomija u prošloj godini rasla po stopi od 4,4 odsto, dok se pozitivni trendovi i u ovoj nastavljaju. U prilog tome, kako je dodao, govore i podaci o rastu industrijske i proizvodnje u sektoru šumarstva, kao i u sektorima usluga, odnosno građevinarstvu, turizmu i trgovini, u prvom ovogodišnjem kvartalu.

“Izgradnja saobraćajne i energetske infrastrukture, posebno prioritetne dionice autoputa, uslovili su povećanje građevinske aktivnosti od 46,8 odsto u prvom kvartalu. Investicije u sektoru turizma u kontinuitetu unaprjeđuju kvalitet turističke ponude, što rezultira povećanjem broja turista i ostvarenih noćenja, a samim tim doprinosi i rastu prihoda od te djelatnosti“, kazao je Golubović.

On je naveo da robnu razmjenu sa inostranstvom karakteriše kontinuiran deficit, kao i da je visoka uvozna zavisnost crnogorske privrede posljedica uske proizvodne baze, snažne korelacije između uvoza robe i turizma, značajnog učešća uvezenih sirovina u izvezenoj robi, ali i realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

“Ipak, zahvaljujući prihodima sektora usluga, prije svega turizma, kao i od direktnih stranih investicija, koje u kontinuitetu pokazuju rast, uspješno ublažavamo spoljnotrgovinski deficit na tekućem računu platnog bilansa”, rekao je Golubović.

On smatra da je poslovni ambijent u Crnoj Gori značajno unaprijeđen, kao i da se po tom pitanju u kontinuitetu ostvaruje napredak.

“Crna Gora je od 2006. godine privukla 8,45 milijardi eura investicija iz preko 130 zemalja. U Crnoj Gori su prisutni renomirani značajni svjetski brendovi, naročito u turizmu, a trenutno se realizuju projekti čija vrijednost iznosi više od četiri milijarde eura”, naveo je Golubović.

On je podsjetio da je Crna Gora u ovogodišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing business zauzela 42. mjesto od 190 zemalja, što predstavlja napredak za devet pozicija u odnosu na prethodnu godinu.

“Ukoliko se ima u vidu činjenica da kontribuciju za izradu tog izvještaja daju kompanije iz privatnog sektora, jasno je da Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje napredak kada je u pitanju poslovni ambijent”, ocijenio je Golubović.

On smatra da atraktivnosti Crne Gore za investiciona ulaganja i razvoj privatnog biznisa doprinosi podatak da država ima konkurentan poreski sistem, sa najnižom stopom poreza na dobit od devet odsto, kao i činjenica da je od prošle godine punopravna članica NATO-a.

Golubović je podsjetio da strani i domaći investitori u Crnoj Gori imaju ravnopravan tretman, kao i da je Vlada, u cilju privlačenja investicija, u prethodnim godinama kreirala čitav niz podsticajnih mjera.

“Tako, na primjer, saglasno uredbi o podsticanju direktnih investicija visina sredstava za podsticanje ulaganja može iznositi od tri hiljade do deset hiljada eura po novozaposlenom za investicione projekte koji se realizuju u proizvodnom i sektoru usluga”, podsjetio je Golubović.

On je dodao da posebne povoljnosti postoje u slučaju poslovanja u biznis zonama koje predstavljaju jedinstven entitet na području lokalne samouprave, dijelom ili u potpunosti infrastrukturno opremljen, a koji potencijalnim investitorima pored zajedničkog prostora i infrastrukture pruža dodatne poreske i administrativne olakšice.

Golubović je naveo i da Investiciono razvojni fond nudi posebne programe finasijske podrške u cilju podsticanja preduzetništva i osnivanja novih kompanija.

On smatra da privreda sve više napreduje u ispunjavanju preduslova za uspješan nastup na zajedničkom, veoma zahtjevnom tržištu EU, iako postoje brojne oblasti u kojima je neophodno unaprijediti konkurentne sposobnosti crnogorskih kompanija.

“Kao jedan u nizu pozitivnih primjera mogu da navedem da su crnogorski proizvođači hrane dobili evropske izvozne brojeve za plasman na tržište od 500 miliona potencijalnih kupaca. To nije rezultat stihijskih, već državno osmišljanih poteza i napora koje su u kontinuitetu ulagali proizvođači hrane za osvajanje zahtjevnih standarda kvaliteta i bezbjednosti”, rekao je Golubović.

On je poručio da će jedan od najvažnijih zadataka za crnogorsku privredu u narednom periodu biti implementacija međunarodnih standarda kvaliteta, što je uslov bez kog se ne može na tržište EU.

“Neophodno je da se naše kompanije neposredno i u velikom broju uključe u edukaciju budućeg kadra kroz partnerstvo sa obrazovnim ustanovama u sistemu dualnog obrazovanja. PKCG kontinuirano podržava oba procesa i doprinosi njihovoj realizaciji”, naveo je Golubović.

On je saopštio da je PKCG poslovna asocijacija svih crnogorskih preduzeća i da kao takva objedinjava i artikuliše njihove zahtjeve prema donosiocima odluka.

“PKCG sa Vladom u kontinuitetu baštini izuzetno kvalitetne odnose. U prilog tome, između ostalog, govore tradicionalni godišnji sastanci sa premijerom i ministrima, na kojima PKCG prezentuje godišnju analizu poslovanja i omogućava predstavnicima kompanija da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Vlade istaknu izazove sa kojima se susrijeću u radu”, kazao je Golubović.

On smatra da je značajna i uloga najviših državnih predstavnika u radu godišnje regionalne Konferencije o ekonomiji, koju PKCG organizuje u Budvi.

“Vlada i PKCG su institucionalni partneri, što je posebno potencirano krajem prošle godine usvajanjem Zakona o PKCG, kojim je propisano da Komora daje donosiocima odluka mišljenje na propise koji su od uticaja na privredni sistem i ekonomsku politiku”, podsjetio je Golubović.

On je dodao da PKCG, učešćem u radnim grupama za izradu regulative i organizacijom okruglih stolova u okviru javnih rasprava o nacrtima zakona, doprinosi kreiranju najboljih rješenja prilagođenih zahtjevima crnogorske privrede.

“Učestvovanjem u radu najviših organa PKCG, uvjerio sam se u uticaj koji najstarija poslovna asocijacija ima na unaprijeđenje ambijenta za rad njenih članica, a koji realizuje kroz partnerski odnos sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou”, saopštio je Golubović.

On je naveo i da je godine u kojima je obavljao funkciju predsjednika Skupštine PKCG i bio član njenog Upravnog odbora, obilježio ekonomski razvoj kojim se Crna Gora sa pozicije relativno nerazvijene republike nekadašnje Jugoslavije pozicionirala u najprosperitetniju državu Zapadnog Balkana, članicu NATO-a i prvog kandidata za ulazak u EU.

“Tome je PKCG davala i daje nemjerljiv doprinos”, zaključio je Golubović.

Bonus video: