PDV prijave i zahtjevi za povraćaj poreza sada i putem interneta

"Projekat će doprinijeti povećanju efikasnosti Poreske uprave, uspostavljanju preciznije baze podataka"
122 pregleda 2 komentar(a)
porez, elektronski servis, Foto: Shutterstock
porez, elektronski servis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2014. 14:34h

Nadgradnjom informacionih kapaciteta Poreske uprave (PU), uvedeni su novi elektronski servisi, koji omgućavaju obveznicima da putem interneta podnose PDV prijave i zahtjeve za povraćaj poreza, kao i finansijske izvještaje.

Iz PU je sapošteno da je, osim toga, građanima i obveznicima omogućeno pregledanje Registra poreskih obveznika - pravnih lica, Registra PDV obveznika i predatih finansijskih iskaza.

Projekat je implementirao Konzorcijum kompanija, pod vođstvom Diadikasia Business Consultants iz Grčke, a finansiran je iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske Unije (IPA), uz kontribuciju iz sredstava nacionalnog budžeta.

"Projekat će doprinijeti povećanju efikasnosti Poreske uprave, uspostavljanju preciznije baze podataka, ali i smanjenju administrativnog opterećenja za obveznike uz automatizovano pružanje podrške i usluga", kazali su iz PU.

Realizacija projekta, kako su dodali, još je jedan korak u uspješnoj saradnji Poreske uprave Crne Gore sa Evropskom unijom, koja će i u predstojećem periodu nastaviti da pruža podršku unaprijeđenju i jačanju ovog organa, u cilju harmonizacije sa evropskim standardima i pripreme Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji.

Bonus video: