Zavod za zapošljavanje: Sve je više domaćih "sezonaca"

Zavod za zapošljavanje i ove godine planira realizaciju projekta pod nazivom Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima
57 pregleda 3 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.03.2014. 14:15h

Veće radno angažovanje domaće radne snage na sezonskim poslovima doprinosi rastu priliva sredstava u budžetu, dok stimulisanje poslodavaca, pogotovo u periodu krize, otvara mogućnosti za nova zapošljavanja, ocijenjeno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

“Većim zapošljavanjem domaćih radnika na sezonskim poslovima značajno se doprinosi rastu priliva sredstava u budžet, kroz uplatu doprinosa i poreza na zarade. Takođe, novac od zarada troši se u Crnoj Gori, čime se doprinosi povećanju potrošnje”, kazali su predstavnici ZZZ.

Oni smatraju i da bi aktivne mjere stimulisanja većeg zapošljavanja domaće radne snage trebalo da doprinesu rastu njene konkurentnosti, kroz veći nivo znanja, vješina i mogućnosti sticanje praktičnih iskustava. Sa druge strane bi, kako su dodali, trebalo stimulisati i poslodavce, pogotovo u periodu, kada je zbog krize znatno smanjen prostor za nova zapošljavanja.

Zavod za zapošljavanje, prema riječima njegovih predstavnika, i ove godine planira realizaciju projekta pod nazivom Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima, čiji je cilj podrška poslodavcima pri zapošljavanju mladih do 25 godina na sezonskim poslovima.

Iz ZZZ je objašnjeno da se subvencije za poslodavce iznose 100 eura mjesečno prilikom zapošljavanja osoba bez radnog iskustva, odnosno 80 eura mjesečno za one sa radnim iskustvom.

“Na taj način se dodatno stimuliše zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, koje želimo da uključimo na tržište rada. Želimo i da podstaknemo stvaranje kvalitetne radne snage na koju će se u budućnosti oslanjati privreda, koja je dominatno sezonskog karaktera”, saopštili su iz ZZZ.

Zavod je, kako su podsjetili, proteklih par godina veliku pažnju posvetio aktivnostima na stvaranju potrebnog kadra u oblasti turističko-ugostiteljskih zanimnja, jer je kroz programe obuka i obrazovanja, osposobljeno preko tri hiljade nezaposlenih za zanimanja kuvar, konobar, pizza-majstor, pekar, šanker i slastičar.

“Kadar koji u posljednje vrijeme izlazi iz srednjih stručnih škola iz oblasti ugostiteljstva sve je osposobljeniji i prilagođeniji potrebama tržišta, jer imaju dosta praktične nastave, dobre programe i predavače”, ocijenili su iz ZZZ.

Bonus video: