Toščelik uložio šest miliona u nova postrojenja Željezare: Nema više zagađenja

U Kovačnici su instalirani novi strugovi za mašinsku obradu, čime su kapaciteti udvostručeni, izgrađeni su temelji za novu rotacionu peć, kazala je Drašković
137 pregleda 0 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Ivan Petrušić
Željezara Toščelik, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.03.2014. 14:35h

Umjesto da predstavnici turskog Toščelika, kompanije koja je u junu 2012. godine kupila nikšićku Željezaru, obavijeste javnost o dešavanjima u preduzeću, to je uradila Ranka Drašković, direktorica Sektora za opšte i kadrovske poslove u Toščeliku, inače odbornik DPS-a u lokalnom parlamentu. Iskoristila je skupštinsku binu da upozna javnost sa novitetima u nikšićkoj kompaniji, a sudeći prema rečenom razloga za hvalu je više nego dovoljno.

Kako je Drašković kazala, u dosadašnjem investicionom periodu novi gazda je uložio preko šest miliona eura, od planiranih 35 miliona za petogodišnji period.

“U Kovačnici su instalirani novi strugovi za mašinsku obradu, čime su kapaciteti udvostručeni, izgrađeni su temelji za novu rotacionu peć koja je možda jedina na prostoru Balkana. Sa rotacionom peći tehničko-tehnološki proces je u potpunosti unaprijeđen, ogromne su uštede energije, mogući zastoji su izbjegnuti i samim tim povećani su kapaciteti Kovačnice sa hiljadu na 2.700 tona mašinske obrade i gotove robe”, kazala je Draškovićeva.

Prema njenim riječima, oprema pristiže iz Italije i ovih dana počeće montaža mašinskih i elektro djelova, dok je u pogonu Energetike završena montaža opreme za kompezaciju reaktivne energije, vrijedna dva i po miliona eura, koja će doprinijeti i znatnim uštedama u potrošnji električne energije. Draškovićeva je kazala da Nikšićani neće više imati problema sa zagađenim vazduhom, makar kada je Željezara u pitanju, jer u funkciju je stavljen novi sistem za otprašivanje čime su potpuno zadovoljeni svi ekološki standardi, a nedavno izvšena mjerenja sa tog dimnjaka i energane pokazala su da u vazduhu nema zagađujućih elemenata.

Modernizacijom postrojenja, prema riječima Drašković, stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnika mjesta, pa očekuje da će broj radnika stići do obećanih 550

Prema njenim riječima, razmatraju se ponude za nabavku novog konti liva koji je predstavljao usko grlo u proizvodnji, i koji će, zajedno sa novom rotacionom peći, obezbijediti kontinuitet proizvodnje, što se nije moglo dosadašnjom opremom koja nije bila u stanju da prati proizvodnju na novoj peći.

Modernizacijom postrojenja, prema riječima Drašković, stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnika mjesta, pa očekuje da će broj radnika stići do obećanih 550.

“Sada je angažovano oko 220 radnika jer kada nema proizvodnje nema potrebe za uposlenjem novih, a postojeći kadar je angažovan na montaži opreme. Radnici svakog petog u mjesecu primaju plate, isplaćuju se svi porezi i doprinosi prema državi, kao i obaveze prema svim dobavljačima i izvođačima radova”, kazala je Draškovićeva.

Bonus video: