U Crnoj Gori svi troše, a malo ko stvara

Podaci govore da se crnogorska ekonomija finansira iz nekih drugih izvora, i da novac u nju dolazi od stranih turista, stranih investicija, od domaćih radnika koji rade u inostranstvu
58 pregleda 16 komentar(a)
Uvoz izvoz, Foto: Shutterstock
Uvoz izvoz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2014. 07:31h

Podaci o izvozu Crne Gore su zastrašujući. Prošle godine izvoz je dostigao 375 miliona eura, a uvoz milijardu i 773 miliona. Spoljno trgovinski deficit zemlje od 620 hiljada stanovnika je, dakle, 1,4 milijarde eura.

Podaci govore da se crnogorska ekonomija finansira iz nekih drugih izvora, i da novac u nju dolazi od stranih turista, stranih investicija, od domaćih radnika koji rade u inostranstvu, ali u vrlo značajnoj mjeri od inostranih zaduživanja. Na primjer, državni dug 2006. iznosio je 777 miliona eura, a sada je 1,9 milijardi. Cifre pokazuju i da je domaća proizvodna industrija na koljenima. Najveći izvoznik, Kombinat aluminijuma u bankrotu, prošle godine je izvezao metala u vrijednosti 90 miliona dolara ili oko 70 miliona eura, a 2006. i 2007. njegov godišni izvoz je vrijedio po oko 250 miliona. Krah je doživio i drugi izvoznik po redu, Željezara Nikšić, mada njen sadašnji vlasnik, koji ju je kupio prije dvije godine, najavljuje da će krajem ove godine završiti investicioni ciklus i da će proizvodnja biti mnogo veća. Izvoz željeza i čelika prošle godine je iznosio 12 miliona, a uvoz ovog nekada strateškog domaćeg proizvoda bio je 40 miliona. Prije samo šest godina izvoz željeza i čelika vrijedio je 95 miliona. Suficit u trgovini električnom energijom prošle godine je bio 40 miliona eura. Crna Gora je ranijih godina bila uvoznik struje, ili je taj odnos bio u ravnoteži. Ovaj prošlogodišnji rezultat postignut je zbog kraha industrije, naročito Kombinata aluminijuma, koji mnogo manje troši, ali i zbog prirode, odnosno rekordne količine kiše i proizvodnje u hidroelektranama.

Statistika pokazuje i ogromnu zavisnost Crne Gore od uvozne hrane i pića.

U štampanom izdanju Vijesti za 30. mart čitajte:

  • Šta je Crna Gora nekad proizvodila
  • Šta o crnogorskom neuspjehu, Crnogorcima i proizvodnji kažu ekonomski analitičar Vasilije Kostić i Miro Perović, osnivač fabrike vode "Suza" i fabrike sira "Monte Bianco"
  • O uspjehu i barijerama sa kojim se suočava kompanija Franca

Bonus video: