DPS-u Grbović bitniji od državne kase

Odbor za ekonomiju usvojio predlog da se za kazina, kladionice i aparate poveća koncesija
51 pregleda 7 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2014. 22:43h

Ako prođu i plenum, fiksne koncesije za kazina, sportske kladionice i automat klubove biće povećane za 30 odsto, lutrijske igre Lutrije Crne Gore neće biti dodatno oporezovane, porezi na dobitke u igrama na sreću biće oporezovani sa 15 odsto bez obzira o kojem iznosu je riječ.

Te predloge izmjena Zakona o igrama na sreću i poreza na dohodak usvojio je juče parlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, a u stvari oni predstavljaju kompromis između dvije grupe poslanika DPS-a koji su ranije predali različite predloge tih zakona.

Uz DPS, predloge podržala Bošnjačka stranka, što je činilo većinu Odbora.

Poslanici DF-a i SDP-a nijesu bili na sjednici Odbora, SNP je glasao protiv, a iz Pozitivne se nisu htjeli izjasniti dok ne vide mišljenje Vlade o predlozima DPS-a.

Poslanici DPS-a Zoran Jelić, Filip Vuković, Veljko Zarubica, Marta Šćepanović i Zorica Kovačević tada su predložili da se fiksna koncesija poveća za 50 odsto, kao i da se uvede porez od 15 odsto na sve dobitke preko 100 eura, a njihove partijske kolege Nikola Gegaj i Radovan Obradović da se koncesija poveća za 30 odsto, oporezuju svi dobici bez obzira na iznos, kao i da se uvede fiksna koncesija za lutrijske igre Lutrije Crne Gore od 65.000 godišnje i da se za iste igre plaća varijabilni dio od 10 odsto na na ukupan prihod bez umanjenja za fond dobitaka.

Jelićeva grupa je na odboru prihvatila amandmane Gegaja i Obradovića da se fiksna koncesija za kazina kladionice i aparat klubove poveća za 30 odsto, da se svi dobici oporezuju, ali ne i da dodatno oporezuju lutrijske igre.

U obrazloženju amandmana Gegaj je naveo da uvođenjem fiksne koncesije i povećanjem obima za oporezivanje varijabilne koncesije za igre Lutrije Crne Gore želi postići da svi priređivači igara na sreću budu ravnopravni. Međutim, na kraju je ipak prevladao stav partije da Lutrija bude ravnopravnija od ostalih.

Vlasnik te kompanije je Sava Džigi Grbović, a sa njenim poslovanjem se povezuje i kontroverzni biznismen Branislav Mićunović, čija je kćerka Andrea Mićunović izvršni direktor Lutrije.

Godišnja koncesija za kazina sada iznosi 50.000 eura, a ako bude usvojen taj predlog biće 65.000. Koncesije za kladionicu su mjesečno po 500 eura po kladioničarskom mjestu, a za klubove 50 eura mjesečno po aparatu. Te koncesije sada bi iznosile 650 i 65 eura. Vlada nije dostavila mišljenje na predloge zakona.

Na sjednici nijesu pojavili predstavnici Ministarstva finansija i Uprave za igre na sreću.

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da ta partija neće podržati izmjene zakona jer su očekivali rješenja koja će štiti državne interese i učesnike u toj djelatnosti.

On je istakao da su predložene izmjene i amandani takvi da cijeli teret podnose kladionice u kojima je 90 odsto zaposlenih, dok su kazina su neadekvatno oporezovana i nije oporezovano internet klađenje.

Lider SNP-a Srđan Milić je dodao da Odbor treba da nađe način da predstavnici Ministarstva i Uprave dođu da daju odgovore.

Jelić je kazao da je cilj njihovih predloga da se stanje u toj oblasti popravi i nadomjesti određeni novac u budžetu, a da bi radna grupa za igre na sreću trebalo da predloži izmjene tog zakona gdje bi se donijela rješenja kojima bi se ta oblast uredila u skladu sa evropskim pravilima. Damjanović je ukazao i da je ključni problem nelojalna konkurencija u oblasti terminala za klađenje.

Bonus video: