Herceg Novi: Bolja prijava gostiju i veći prihod od boravišne takse

"U predsezoni bili smo grad sa najvećim procentualnim porastom broja noćenja u Crnoj Gori. Mislim da smo pronašli odlično rješenje za kontrolu prijave boravka gostiju. Ovdje imamo ogroman potencijal i potrebna nam je saradnja i sinhronizacija sa svim turističkim organizacijama gradova Crne Gore", istakao je direktor Turističke organizacije (TO) Herceg Novi, Pavle Obradović
78 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.08.2018. 14:51h

Na hercegnovskoj rivijeri boravi 34.307 turista ili 21 odsto više nego lani u istom periodu.

Bolja evidencija statistički je povećala brojnost gostiju iako je posjeta prema procjenama turističkih radnika na nivou prošlogodišnje.

Bolja evidencija odrazila se i na prihod od boravišne takse. Od početka godine naplaćeno je 576.357 eura, što je za 17,91 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

"U predsezoni bili smo grad sa najvećim procentualnim porastom broja noćenja u Crnoj Gori. Mislim da smo pronašli odlično rješenje za kontrolu prijave boravka gostiju. Ovdje imamo ogroman potencijal i potrebna nam je saradnja i sinhronizacija sa svim turističkim organizacijama gradova Crne Gore", istakao je direktor Turističke organizacije (TO) Herceg Novi, Pavle Obradović.

On konstatuje da svaki grad gubi ogromna novčana sredstva zbog neprijavljenih gostiju i nenaplaćene boravišne takse i za septembar najavljuje pilot projektat za kontrolu prijave boravka, kojim će pratiti standard EU.

Prijava boravka u hotelima u kojima danas odmara 6.726 gostiju i do sada je bila dobra, ali bi zato trebalo pojačati kontrolu u privatnom smještaju gdje je na odmoru 27.391 gost.

U auto kampovima boravi 190 turista.

Od ukupnog broja, domaćih gostiju je nešto više od jedan odsto.

Bonus video: