Povjerioci Vektra investments: Nema uslova za formiranje Odbora

Stečajni dužnik prema aktu Centralne banke (CBCG) nije u blokadi, a raspolaže sa trećinom akcija u Vektri Boka
89 pregleda 0 komentar(a)
Vektra sjedište, Foto: Zoran Đurić
Vektra sjedište, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.03.2014. 11:48h

Na prvom sastanku povjerilaca Vektre investments nije bilo uslova za formiranje Odbora, jer je potraživanje Crnogorske komercijalne banke (CKB), kao jedinog povjerioca, obezbijeđeno zalogom.

Stečajni upravnik, Ognjen Jovović saopštio je u Privrednom sudu da je cilj sastanka formirati Odbor povjerilaca, kao i da je zakonom određeno da u Odbor mogu ući povjerioci iz reda neobezbijeđenih i djelimično obezbijeđenih povjerilaca.

"To u ovom stečaju nemamo, jer je CKB-ovo potraživanje obezbijeđeno zalogom, pa nema uslova za formiranje Odbora", rekao je Jovović.

On je naveo da uvidom u dokumentaciju, Vektra investments pored obaveze prema bankama, ima i obaveza prema bivšim zaposlenim radnicima u neto iznosu od 74,29 hiljada eura i porez i doprinosi za te neisplaćene zarade u iznosu od 56,08 hiljada eura.

Takođe postoji evidentirana obaveza za pozajmice prema Vektri Nord iz Kolašina u iznosu od 24 hiljade eura i Bojan Brković 1,7 hiljada eura.

Stečaj je uveden na zahtjev CKB-a zbog duga od 1,46 miliona eura, sa uračunatim kamatama.

Prema knjigovodstvenim podacima, postoji jedno prijavljeno potraživanje prema CKB-u u iznosu od 1,38 miliona eura. A do danas je samo CKB prijavila potraživanje u iznosu od 1,6 miliona eura.

Stečajni dužnik prema aktu Centralne banke (CBCG) nije u blokadi, a raspolaže sa trećinom akcija u Vektri Boka, takođe kompaniji biznismena Dragana Brkovića.

Stečajni sudija, Dragan Vučević otvorio je stečajni postupak nad tom kompanijom sredinom februara.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP Factoring

Stečaj je uveden na zahtjev CKB-a zbog duga od 1,46 miliona eura, sa uračunatim kamatama.

Kompanija OTP Factoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona eura.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Montenegro, Vektra Boka, Horizon Logistic i Vektra Aviation.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra prošle godine uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP Factoring.

Bonus video: