Lange: Autoput je veliki rizik za javne finansije Crne Gore

Kineske kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka firme CRBC ponudile su da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura
20 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2014. 18:49h

Finansiranje autoputa Bar-Boljari veliki je rizik za crnogorske javne finansije, ocijenjeno je danas na sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

"Znamo za planove oko autoputa. Finansiranje autoputa veliki je rizik za javne finansije Crne Gore", rekao je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za proširenje, Dirk Lange.

Na sastanku crnogorskih i evropskih parlamentaraca ocijenjeno je da su dugotrajne i duboke političke reforme neophodne na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, a ambiciozni zadaci, kako su poručili, zahtijevaće političku opredijeljenost i hrabrost.

Kineske kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka firme CRBC ponudile su da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona EUR. Novac bi trebalo da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa Exim bankom.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara, a parafiran 26. februara, čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

Bonus video: