Hrvatska koči gradnju kabla zbog njihovih istraživanja nafte u Jadranu?

Hrvati planiraju istraživanje nafte i gasa i vjerovatno to planirano istraživanje ima određeni konflikt sa trasom dalekovoda, rekao je Laketić
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 13:50h

Iako je najavljeno da bi gradnja podmorskog energetskog kabla koji će povezati Crnu Goru i Italiju, sa italijanske strane uskoro mogla da počne, problem i dalje predstavlja Hrvatska koja, ni nakon više od šest mjeseci, nije dala odobrenje za prolaz, javlja Antena M.

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Dragan Laketić kaže da su ih italijanski partneri ubijedili da je situacija ipak pod kontrolom, odnosno, da će oni na vrijeme obezbijediti prolaz, kako bi njihov dio projekta mogao biti završen na vrijeme.

"To su zvanične informacije koje dobijamo od Terne, čak su nam rekli da postoji neki alternativni pravac u slučaju da ne bude moglo da se prođe kroz hrvatske teritorijalne vode", rekao je Laketić podgoričkoj radio stanici.

Laketić kaže da je Hrvatska iskazala rezerve od samog starta, kada je italijanska Terna stupila u kontakt sa njima. Iako prema riječima Laketića nemaju ništa protiv izgradnje kabla, Hrvate brinu njihovi interesi u podmorju:

"Hrvati planiraju istraživanje nafte i gasa i vjerovatno to planirano istraživanje ima određeni konflikt sa trasom dalekovoda. Oni bi prvo htjeli da definišu tačke bušenja u svom podmorju, da se ne bi desilo da se poklope tačke bušenja sa trasom kabla, da jedno drugom ne smeta."

Laketić je kazao i da posao sa crnogorske strane ide kako je planirano.

Juče je objavljen tender za izvođača radova za dalekovod Čevo – Pljevlja a i Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj.

Predstavnici Terne, crnogorske Vlade i CGES-a sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su u novembru 2010 godine.

Bonus video: