Komisija za kontrolu privatizacije: Naredne sedmice o ulcinjskoj solani

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić
1 komentar(a)
Solana, Ulcinj, berači soli, Foto: Samir Adrović
Solana, Ulcinj, berači soli, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 24.03.2014. 15:35h

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije raspravljaće 31. marta o postupku prodaje Solane „Bajo Sekulić“.

Zbog situacije u Solani i Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odlučio je da 4. aprila održi kontrolno saslušanje ministara finansija i ekonomije, Radoja Žugića i Vladimira Kavarića i stečajnog upravnika.

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

Radnici Solane, njih 49, zbog neisplađenih zarada i nepovezanog staža, štrajkuju od 21. januara.

Stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović zabranio je radnicima da uđu u krug fabrike u namjeri da spriječi dalju eskalaciju nemira koji su krajem prošle sedmice rezultirali svađom sindikalaca i obezbjeđenja u kojoj je bilo i potezanja pištolja, a dan kasnije i paljenjem dva automobila u svojini kompanije.

Jovović je odluku donio u konsultaciji sa stečajni sudijom. Odlukom se zabranjuje ulazak i kretanje na cijelom području Solane svima koja nemaju posebno odobrenje stečajnog upravnika.

Jovović je ranije rekao da neće produžiti ugovore radnicima koji im ističu krajem ovog mjeseca ukoliko vlasnici ne obezbijede 250 hiljada do 400 hiljada eura koliko je neophodno za pripremu berbe.

Kontrolno saslušanje Žugića i Kavarića 4. aprila

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet održaće 4. aprila kontrolno saslušanje ministara finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića i stečajnog upravnika Solane “ Bajo Sekulić” u Ulcinju povodom situacije u fabrici.

Inicijativu za saslušanje je podnio lider SNP -a Srđan Milić koji je obrazložio da je to u cilju zaštite prava radnika i imovine preduzeća.

On je u inicijativi naveo da od Privrednog suda i nadležnih državnih organa traži sve podatke koji se tiču imovine fabrike u vrijeme uvođenja enja stečaja, načina otuđivanja imovine, trošenja novca dobijenog od prodaje imovine, kao i načina evidentiranja svih obaveza prema zaposlenima,.

“Na osnovu sagledavanja kompletnog stanja tražila bi se rešenja za probleme sa kojima se suočavaju radnici i zaštita Solana kao značajni privredni resurs” kazao je Milić.

Radnici Solane štajku od sredine decembra, a proizvodnja u fabrici prekinuta je prije štajka. Oni traže isplatu 10 zaostalih zarada i povezivanje radnog staža koji nije uplaćivan poslednjih godina.

Bonus video: