Prosječna zarada u februaru 1,6 puta manja od potrošačke korpe

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na isti period prošle godine pala jedan odsto
0 komentar(a)
novac, plata, Foto: Shutterstock
novac, plata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2014. 11:26h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je iznosila 480 eura i bila je 1,6 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je vrijedila 791,1 eura.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na januar porasla 0,4 odsto, a činila je 60,6 odsto minimalne potrošačke korpe.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na isti period prošle godine pala jedan odsto.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini porasla 0,2 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru u odnosu na januar ostale na istom nivou proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,4 odsto”, navedeno je u saopštenju Monstata.

Vrijednost prosječne bruto zarade u februaru je iznosila 729 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u februaru su u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast u sektorima usluge smještaja i ishrane 17 odsto, poslovanje sa nekretninama 10,2 odsto, saobraćaj i skladištenje 5,8 odsto, informisanje i komunikacije 3,8 odsto i trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 2,8 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti 2,5 odsto, ostale uslužne djelatnosti dva odsto, obrazovanje dva odsto, državna uprava, obavezno socijalno osiguranje 1,8 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 0,1 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima građevinarstvo 22 odsto, vađenje ruda i kamena 13,5 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 7,4 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo šest odsto, prerađivačka industrija 3,6 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 2,9 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,7 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 2,4 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,9 odsto.

Bonus video: