Marković: Crna Gora spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija

Marković naglasio da u Crnoj Gori njemačke investitore žele ne samo zbog novca, nego zbog prenošenja znanja i iskustva i dobrih praksi
4 komentar(a)
Duško Marković, Angela Merkel, Foto: Printscreen
Duško Marković, Angela Merkel, Foto: Printscreen
Ažurirano: 17.08.2018. 15:29h

Dolazi vrijeme većeg povjerenja u ekonomski prostor Crne Gore, poslovni ambijent i veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije, poručio je premijer Duško Marković na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel.

"Njemačka, kao ključni partner za Crnu Goru i region, dobro razumije naše potrebe i vidi neupitnu budućnost cijelog regiona u Evropi. U tom kontekstu premijer je ocijenio da je Berlinski proces "oplemenio našu evropsku viziju i našu evropsku perspektivu, unaprijedio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da i sami rješavamo otvorena pitanja a da ih ne donosimo samo na sto našim partnerima"", saopšteno je iz Vlade.

Marković je kazao i da je Crna Gora spremna da primjenjuje i poštuje standarde kada je upitanju razvoj demokratije i političkog sistema.

"U tom smislu smo otvoreno govorili o nedostacima i slabostima u ovom trenutku a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije: jačamo institucije dajemo im dodatnu snagu da na tom planu urade više i da vladavina prava ne bude ograničenje za razvoj Crne Gore i njenu evropsku perspektivu. Ja lično i ova Vlada smo spremni da napravimo još dodatni iskorak u tom pravcu i zatražili smo i ekspertsku podršku od kancelarke i dobili tu podršku danas i verujem da ćemo imati brzo savjetničku poziciju u nekom od naših resora koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Marković.

Istakavši interesovanje Crne Gore za ekonomsku saradnju sa Njemačkom, Marković je naglasio da u Crnoj Gori njemačke investitore žele ne samo zbog novca, nego zbog prenošenja znanja i iskustva i dobrih praksi.

"I danas smo razgovarali o tome da stvorimo uslove da njemačke kompanije i njemački investitori budu prisutniji u sektorima koji su veoma važni za našu ekonomiju, prije svega u energetici, turizmu, poljoprivredi i nekim drugim sektorima. Crna Gora je spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija i njemačkih investitora u Crnoj Gori. Danas smo govorili o energetici kao resursu u kojem ima prostora za ozbiljnu saradnju, u kojem treba da obezbijedimo tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju. Tu nam je važno iskustvo Njemačke u tom procesu i vjerujem da dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, u naš poslovni ambijent, u veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije i da će naša ekonomska saradnja veoma brzo rasti u pozitivnom smislu", zaključio je Marković.

Bonus video: