Milić: Zbog korupcije u privatizaciji Telekoma neko treba da odgovara

Prema riječima Milića, saopštenje američke Ambasade nije ostavilo sumnje da su u tim dokumentima dokazane koruptivne radnje
5 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.03.2014. 13:04h

Farsu u vezi sa slučajem privatizacije Telekoma treba završiti i neko treba da odgovora za sve što mogu da budu koruptivne radnje, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

On je podsjetio da je dokumentacija u vezi sa tim slučajem stigla prije dva mjeseca i trenutno se prevodi u Tužilaštvu.

"Više nema šta da se čeka i tu farsu treba završiti. Ko god da je, treba da odgovora za sve ono što mogu da budu koruptivne radnje«, rekao je Milić na radnom doručku sa novinarima.

Prema njegovim riječima, saopštenje američke Ambasade nije ni u kom dijelu ostavilo ni gram sumnje da su u tim dokumentima dokazane koruptivne radnje.

»Sada ostaje samo da se vidi da li je to saopštenje zaista utemeljeno na činjenicama ili neko u Crnoj Gori želi da to zaustavi upravo onamo gdje smatramo da je najslabija karika, a to je Tužilaštvo«, kazao je Milić.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozvala je u srijedu crnogorske vlasti da sprovedu potpunu istragu i privedu pravdi sve koji su krivi u slučaju privatizacije Telekoma.

Iz Ambasade su saopštili da je predmet pod nazivom Komisija za hartije od vrijednosti i berzu SAD (SEC) protiv Strauba građanska parnica, koju je SEC pokrenuo protiv Eleka Strauba, Andrasa Balogha i Tamasa Morvaia iz Magyar Telekoma.

Iz Ambasade su podsjetili da je u januaru ove godine pomoćnik glavnog zastupnika tužbe, Robert Dodge, obavijestio vijeće odbrane da SEC neće nastaviti postupak u vezi sa svojim činjeničnim tvrdnjama o korupciji u Crnoj Gori i da će, u cilju racionalizuje svojih činjeničnih tvrdnji, u nastavku postupka u tom predmetu bazirati svoju tužbu u potpunosti na tvrdnjama povezanim sa Makedonijom.

Dokazi postoje

„Komisija za hartije od vrijednosti i berzu je, međutim, došla do dokaza o podmićivanju u Crnoj Gori“, rekli su iz Ambasade i podsjetili da su crnogorske vlasti u januaru 2012. godine saglasile da otvore istragu o tim tvrdnjama.

Bivši čelnici Magyar Telekoma osumnjičeni su da su preko četiri lažna konsultantska ugovora, sa 7,35 miliona eura podmitili više zvaničnika crnogorske Vlade nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

U SEC-u navode da su bivši direktori Magyar Telekoma lažnim konsultantskim ugovorima, koji su skriveni kroz finansijske izvještaje kompanije u momentu kada su se njene akcije kotirale na Njujorškoj berzi, obmanuli investitore na tom tržištu i da je kompanija prekršila američki zakon o antikorupcijskom ponašanju u inostranstvu.

Parnica protiv direktora pokrenuta je u decembru 2011. godine kada je SEC sa Deutsche i Magyar Telekomom ugovorom o poravnanju završio istragu protiv kompanija. Kompanije su tada platile 95 miliona USD, da ne bi išli na suđenje.

Bonus video: