Direktor "Beplera" se žali: Hoće da me istjeraju iz Crne Gore

U pismu ambasadi Rusije Peskov traži pomoć da produži radnu dozvolu i privremeni boravak
205 pregleda 7 komentar(a)
Mihail Peskov, Foto: Vijesti online
Mihail Peskov, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 20.03.2014. 19:43h

Finansijski direktor kompanije „Beppler & Jacobson Montenegro“ Mihail Peskov zatražio je od ruske ambasade u Crnoj Gori da ga zaštiti jer se, kako je naveo u pismu, pribojava se da se, kao u slučaju njegovog kolege Viktora Golikova, smišljeno sprovode nezakonite aktivnosti kako bi ga natjerali da napusti Crnu Goru.

Iako je krajem decembra, kada mu je istekla radna dozvola, uredno predao papire Zavodu za zapošljavanje, te se potom obratio ministru rada i socijalnog staranja Predragu Boškoviću kako bi produžio dozvolu i dobio privremeni boravak, tri mjeeca ni od jedne od zvaničnih državnih institucija nije dobio odgovor. Administrativni direktor „Beppler & Jacobson“ Viktor Golikov, sa suprugom i dvoje djece, u septembru prošle godine protjeran je iz Crne Gore, nakon što je MUP odbio da mu izda produženje radne dozvole i privremenog boravka. Golikov je tvrdio da je cijeli slučaja montiran i u „Monitoru“ optužio biznismena Zorana Ćoća Bećirovića da stoji iza svega kako bi naškodio kompaniji.

Rusi su iz zajedničke firme istjerali i sada se sude.

Golikov, Peskov i Bećirović do prije dvije godine, kada je započeo sudski spor pred londonskim sudom, bili su glavni u sprovođenju odluka u firmi, koja je vlasnik hotela “Avala” u Budvi i “Bjanka” u Kolašinu. Odsustvom Golikova, došlo je do problema unutar kompanije, a ukoliko bi i Peksov bio protjerana, to bi dovelo u pitanje rad samog hotela. „Molim vas da se uključite i pomognete mi u procesu dobijanja radne dozvole i Rješenja o privremenom boravku u skladu sa vašim mogućnostima. Takođe vas obavještavam da se plašim nasilnog ponašanja prema meni od strane trećih lica, kojima je u interesu da ja napustim Crnu Goru. Ranije su sa moje strane bile predate prijave za MUP-a PJ Budva u vezi ovog pitanja, međutim sa njihove nisu preduzete nikakve aktivnosti”, naveo je Peskov u pismu ruskoj ambasadi, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Peskov podsjeća da uopšte ne dobija odgovore na zahtjeve, da je slao 18. februara dopis Vladi i ministru Boškoviću sa detaljnim objašnjenjem situacije. On je ukazao i da je MUP donio nezakonitu odluku o odbijanju privremenog boravka i zabrani ulaska u Crnu Goru za kolegu Golikova.

Peksov je, kako je “Vijestima” potvrđeno, krajem februara podnio žalbu na ćutanje administracije Ministarstvu rada i socijalnog staranja

“Smatram da se od strane Zavoda za zapošljavanje u mom slučaju primjenjuju protivpravne i nezakonite mjere kojima oni pokušavaju da me natjeraju da napustim Crnu Goru i liše mog zakonskog prava na boravak i rad u Crnoj Gori”, stoji u pismu.

Peksov je, kako je “Vijestima” potvrđeno, krajem februara podnio žalbu na ćutanje administracije Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Do danas nije dobio odgovor.

Viktor Golikov pobijedio u prvoj rundi

MUP je, kako je juče saopšteno “Vijestima”, postupio po presudi Upravnog suda u slučaju Viktora Golikova, pa je poništio prvostepena rješenja i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Upravni sud poništio je prije tri mjeseca rješenja MUP-a kojima je Golikov, protjeran iz Crne Gore.

Rješenjima barske pogranične policije i filijale za upravne poslove u Budvi, kojima je Golikovu bilo onemogućeno dobijanje radne dozvole i produženje boravka u Crnoj Gori, stavljena su van snage, ali sada je ponovo na istim tim institucijama da donesu odluku.

Upravni sud je ocijenio da su rješenja donijeta suprotno propisima i da MUP ne može da dokaže opravdanost tvrdnje da Golikov boravak u Crnoj Gori ne bi koristio u svrhu za koju je prijavljen.

Bonus video: