Skupština čeka Pejovićevo izjašnjenje za KAP

Sada se čeka formalna saglasnost Pejovića da se pristupi zaključenju kupoprodajnog ugovora
6 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Zoran Đurić
Veselin Pejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.03.2014. 07:54h

Vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović razgovarao je juče u Privrednom sudu sa stečajnim sudijom Draganom Rakočevićem i stečajnim upravnikom za Kombinat aluminijuma Veselinom Perišićem, potvrđeno je „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Stečajni upravnik KAP-a nedavno je prihvatio ponudu Uniproma od 28 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a. Na nju se žalio kiparsko-ruski CEAC Olega Deripaske, ali je stečajni sudija odbio prigovore.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, odluka o prodaji KAP-a Unipromu još neće biti proslijeđena Skupštini Crne Gore na razmatranje jer je ona uslovljena po nekoliko osnova i sada se čeka formalna saglasnost Pejovića da se pristupi zaključenju kupoprodajnog ugovora. To znači da Pejović treba da se izjasni da li prihvata to što je do sada riješeno u vezi sa njegovim zahtjevima.

Gazda Uniproma nedavno je javno potvrdio da ostaje pri svakoj riječi navedenoj u ponudi.

Vlada, odnosno Elektroprivreda i CEGS još nijesu odgovorili na Unipromov zahtjev da se KAP-u tokom petogodišnjeg perioda garantuje cijena struje, sa troškovima prenosa, ne viša od 38 eura po megavat času.

Uz to, sa Opštinom Podgorica načelno je dogovoren da se riješi višegodišnji spor o korišćenje dijela zemljišta površine oko 800 hiljada kvadrata, van kapije KAP-a do magistrale. Taj sporazum sa predstavnicima lokalne samouprave još nije potpisan. O zahtjevu Uniproma da se teritorija KAP-a proglasi industrijskom zonom Skupština opštine Podgorica tek treba da odlučuje. U skladu sa Zakonom o zaštiti državnih interesa saglasnost na odluku stečajne uprave KAP-a o prodaji imovine treba da razmatra Skupština. Vlada i Vrhovni sud su tražili da Ustavni sud poništi taj zakon, koji su usvojili opozicija i SDP. Očekuje se da o tome bude odluka do kraja mejseca.

Bonus video: