Elektroprivrede Crne Gore i Srbije raskinule ugovor: Struja iz Pive ide na tržište

Ugovor o energiji iz HE Piva raskinut je nakon 23 godine saradnje dvije države, odnosno, državnih elektroenergetskih kompanija
319 pregleda 4 komentar(a)
HE Piva, Foto: Ivan Petrušić
HE Piva, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.03.2014. 07:57h

Elektroprivrede Crne Gore i Srbije raskinule su u januaru ugovor o korišćenju i razmjeni električne energije iz hidroelektrane Piva, nakon 23 godine koliko je bio na snazi.

HE Piva proizvodi takozvanu vršnu struju koju je EPS koristio za balansiranje svog sistema u slučajevima visoke potrošnje ili neke havarije. Za jedan megavat ove struje EPCG je dobijala 1,4 megavata “obične” električne energije.

“Uslov koji je EPS postavila za nastavak ugovora - značajno smanjenje koeficijenta za razmjenu električne energije, bio je ipak neprihvatljiv za EPCG, jer su analize pokazale da se proizvodnja HE Piva može bolje valorizovati ako se koriste mogućnosti koje nudi tržište električne energije”, rečeno je “Vijestima” iz EPCG.

EPS je, kako su “Vijestima” saopštili, u prvoj polovini prošle godine pokrenuo inicijativu za izmjenu pojedinih elemenata ugovora radi njegovog dovođenja u “ekonomsku neutralnost po obje strane do kraja 2015. godine do kada je trebalo da traje ugovor”. Naveli su da njihovu inicijativu EPCG nije prihvatila i da je ugovor raskinut prije vremena.

“Ugovor je tokom 23 godine realizacije nesumnjivo bio od koristi objema stranama”, naveli su iz EPCG.

Prestankom važenja ovog ugovora, kao i “zbog činjenice da snabdijevanje Kombinata aluminijuma i Željezare Nikšić od 1. januara 2013. godine više nije u obavezi Elektroprivrede Crne Gore”, naveli su iz EPCG, struktura crnogorskog elektroenergetskog bilansa se značajno izmijenila.

Bonus video: