Tender za Institut u Igalu: Prijavio se londonski Velnes limitid

Dosadašnji zainteresovani mogu dostaviti ponude samo ako nađu jakog partnera koji ispunjava tenderske uslove
0 komentar(a)
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.03.2014. 19:27h

Tendersku dokumentaciju za dostavljanje ponude za Institut “Dr Simo Milošević” otkupila je i londonska firma International Wellness limited group, saznaju “Vijesti”. To je već uradila azerbejdžanska kompanija Azmont, koja je zakupila zemljište u Komboru za gradnju turističko-stambenog kompleksa.

Ponude za kupovinu 56,5 odsto državnih akcija mogu se dostavljati do 29. aprila. Dosadašnji zainteresovani se mogu prijaviti, samo ako nađu jakog partnera koji ispunjava tenderske uslove.

Londonsko preduzeće je, prema podacima sa Interneta, nepoznato u djelatnosti Instituta Igalo. Na njihovom sajtu nema dovoljno infromacija.

Postoji istoimena firma u Holandiji, gdje se grupa preduzetnika bavi konsultantskim uslugama za razvoj biznisa i u opisu posla imaju velnes.

U Tenderskoj komisiji očekuju da će se prijaviti još kompanija. Zainteresovani za Institut ne mogu ponuditi manje od deset miliona eura za većinsko vlasništvo najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu.

Za Institut ne može biti ponuđeno manje od deset miliona i 25 miliona ulaganja.

Minimalna ulaganja u medicinsku opremu moraju biti pet miliona eura, a najmanje 20 miliona u Institut. Pravo učešća imaju oni koji posjeduju najmanje jedan rehabilitacioni centar ili hotel, odnosno hotelski kompleks ili pismo namjere.

To podrazumijeva ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja minimum jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju. Hotel mora biti kapaciteta od najmanje 200 soba, sa pet zvjezdica i sa zdravstvenim, wellness, spa i relax sadržajima.

Obaveza je i da u posljednje tri poslovne godine ima ukupan prihod od najmanje 100 miliona. Kvalifikacioni uslovi moraju biti kumulativno ispunjeni.

Potencijalni kupci mogu biti u direktnom ili indirektnom vlasništvu preduzeća koje ih ispunjava. Vlada od 2008. četvrti put pokušava da proda Institut. Propali su tenderi na kojima su se prijavljivali biznismeni Filip Cepter i Miodrag Kostić, austrijska Kristof grupa, francuski Viši.

Azmont ne ispunjava uslove, traže partnera za ponudu

Azerbejdžanska firma Azmont, koja je otkupila tendersku dokumentaciju za Institut u Igalu, ne ispunjava osnovi uslov iz tendera - ne bavi se banjskim turizmnom i medicinom, ali su najavili da će tražiti partnera za dostavljanje ponude.

Prema informacijama “Vijesti” kao mogući partner Azmonta, čiji je vlasnik azerbejdžanska državna naftna kompanija Socar, pominju se međunarodni wellness i spa brend Henri Chenot, poljski ogranak francuskog Vichy i švajcarska kompanija koja ima iskustva u banjskom liječenju.

Azmont gradi turistički kompleks u Kumboru. Predstavnici azerbejdžanske kompanije nijesu zvanično htjeli da odgovore na pitanja "Vijesti" na koga računaju da bi se prijavili za Institut.

Saopšteno je da će Henri Chenot biti dio ponude u luksuznom turističkom kompleksu Portonovi u Kumboru pa se pretpostavlja da će sa njima učestvovati i na tenderu za Institut.

“Ponuda će biti veoma kvalitetna, cilj nam je da Institut u Igalu postane ustanova svjetskog nivoa”, kazao je nedavno izvršni direktor Azmonta Džejms Vilson.

Francuski Vichy se javio na prošlom tenderu koji je u martu 2013. propao. Tada su nudili samo 300.000 eura za državne akcije i oko 33 miliona direktnih investicija.

Bonus video: