Srednjoškolci u "Plantažama": U vinogradu se bolje upozna poljoprivreda

Posjetu za više od 50 učenika te podgoričke škole organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
126 pregleda 3 komentar(a)
Srednjoškolci u Plantažama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Srednjoškolci u Plantažama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 17.03.2014. 17:57h

Učenici trećeg i četvrtog razreda podgoričke Osnovne škole Štampar Makarije posjetili su kompaniju Plantaže,kako bi se upoznali sa poljoprivrednim i proizvodnim potencijalima Crne Gore.

Posjetu za više od 50 učenika te podgoričke škole organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Prvi od više planiranih edukativnih izleta za djecu, bila je prilika da se osnovci nižih razreda praktično upoznaju sa osnovnim principima proizvodnje grožđa u vinogradu i načinom na koji se od njega dobija vino, po kome je crnogorska kompanija prepoznata u zemlji i inostranstvu”, kaže se u saopšttenju Ministarstva.

Osnovci su posjetu započeli u vinarskom podrumu kod upravne zgrade, zatim su obišli dio vinograda i podrum Šipčanik.

“Posebno su bili impresionirani pogledom na prostranstvo pod zasadima vinove loze sa takozvanog „vidikovca“. Sve što su do sada čuli ili pročitali o Plantažama i njihovim proizvodima, imali su priliku da vide i na terenu”, dodaje se u saopštenju.

Na način prilagođen njihovom uzrastu, predstavnici marketing službe Plantaža dočarali su djeci priču o nastanku grožđa, procesu proizvodnje vina i njegovog odležavanja u buradima.

Učiteljica OŠ Štampar Makarije, Danijela Bulatović, rekla je da posjeta predtsavlja kompletan doživljaj i način da djeci informacije ostanu trajnije u sjećanju.

“Djeca poznaju poljoprivredu, kroz lekcije o smjeni godišnjih doba, ali to ne obuhvata podatke o konkretnoj proizvodnji kao grani privrede i potencijalima Crne Gore. Smatram da je ovaj način edukacije vrlo značajan za njihovo dalje obrazovanje“, kazala je ona.

U planu edukativni izleti za djecu

Iz Ministarstva su najavili da planiraju da i u narednom periodu organizuju slične edukativne izlete za djecu, kako bi najmlađoj populaciji približili poljoprivredu i zainteresovali što više njih da se, eventualno, opredijele za taj poziv u budućnosti.

„Cilj nam je da promovišemo poljoprivredu kod najmlađe populacije i upoznamo ih sa proizvodnjim potencijalima Crne Gore. Sada smo u „školu poljoprivrede“ poveli djecu iz Štampar Makarije, ali pružićemo priliku i djeci iz drugih obrazovnih ustanova”, rekao je savjetnik za vinogradarstvo u Ministarstvu Gavro Kaluđerović.

On je kazao da će biti organozovane slične aktivnosti vezane i za ostale poljoprivredne sektore u Crnoj Gori.

Bonus video: