Berane: Radnici opet spriječili sanaciju rudnika

U Metalferu navode da su zatečenim radnicima ponudili, da poslije osam mjeseci neprimanja plata, za mart prime dvije plate
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2014. 15:26h

Metalfer, koji je sa partnerom Premogovnik Velenje preuzeo Rudnik mrkog uglja (RMU) neće po svaku cijenu razvijati projekat u Beranama o čemu će brzo saopštiti stav, saopšteno je iz kompanije nakon što su radnici opet spriječili planiranu sanaciju.

Iz Metalfera je saopšteno da je 20 radnika RMU ponovo danas spriječilo planiranu sanaciju Rudnika i priključenja na elektroenergetski sistem, što su u kompaniji primili sa žaljenjem i razočaranjem jer to predstavlja prvu i kompleksnu fazu u procesu aktiviranja zatvorenog preduzeća.

"Zahvaljujemo se Vladi, predstavnicima lokalne samouprave i inspekcijskih službi na korektnoj i profesionalnoj saradnji. Sa druge strane, moramo konstatovati da naša kompanija Metalfer, zajedno sa partnerom Premogovnik Velenje, neće po svaku cijenu razvijati projekat Berane", navodi se u saopštenju.

U Metalferu navode da su zatečenim radnicima ponudili, da poslije osam mjeseci neprimanja plata, za mart prime dvije plate, i dalje redovnu platu do pokretanja proizvodnje, nakon čega bi se počele isplaćivati i preostale plate duga iz perioda prethodnog poslodavca.

„Smatramo da je takva ponuda više nego fer i korektna, a posebno u vremenima ekonomske krize, i posebno kada je u pitanju RMU Berane - rudnik koji ne radi, koji je poplavljen, i gdje i dalje traje proces utvrđivanja štete koja svakim danom raste i prijeti da rudnik možda i trajno zatvori“, navodi se u saopštenju.

Predstavnik zaposlenih, Ljubo Gledović ponovio je zahtjev zaposlenih da im se odmah isplati pet plata i da ne dovoljavaju bilo kakve aktivnosti u rudniku.

Iz Metalfera su kazali da su preko vikenda u Berane stigli inženjeri iz Slovenije, predvođeni Damijanom Selanom koji je prihvatio odgovornost da bude stalno postavljen u RMU Berane kao tehnički direktor.

„Kako nije postojala dobra volja postojećih radnika rudnika da se uključe u proces sanacije, čime bi na najbolji mogući način pokazali svoju zainteresovanost da rudnik proradi a oni počnu živjeti od svog rada, po nalogu elektro-energetskog inspektora morali smo angažovati specijalizovanu kompaniju za te poslove“, objasnili su iz Metalfera.

Inženjeri Ramela iz Nikšića su jutros izašli na teren, u prisustvu nadležnog rudarskog insprektora, kao i tehničkog rukovodioca rudnika, Jovanke Bogavac. Za srijedu su bili planirani razgovori sa prijavljenima na oglas. Proces puštanja struje, uključivanje jamske ventilacije i ispumpavanja akumulirane vode ima za cilj spašavanje kako privatne imovine i investicije Metalfera, tako i geoloških rezervi uglja koje su u vlasništvu Crne Gore.

Metalfer je srbijanska kompanija koja zapošljava blizu 300 ljudi, a bavi se proizvodnjom čeličnih proizvoda, kao i rudarstvom - eksploatacijom ruda gvožđa, olova, bakra i cinka. Kompanija vodi i jedan veliki kamenolom.

Premogovnik Velenje je jedan od najvećih rudnika podzemne eksploatacije uglja u Evropi, sa 140 godina tradicije.

Rudnik je prije sedam godina bila kupila firma Balkan energy Viktora Restisa, koja je u isto vrijeme preuzela zakup Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

Bonus video: