Perišić: Procedura za prodaju imovine KAP-a još nije završena

Odluku o prodaji imovine KAP-a što prije bi željeli da vide i poslanici SNP-a zbog čega su i pitali kada će se ona naći na dnevnom redu parlamenta
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 11:03h

Stečajni upravnik Veselin Perišić juče nije eksplicitno odgovorio na prozivke iz Skupštine da kasni sa dostavljanjem odluke o prodaji imovine KAP-a kompaniji Uniprom, u skladu sa Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko - metalurškom sektoru.

Perišić je saopštio da odluka stečajnog upravnika o prihvatanju ponude Uniproma ”ne znači da je prodaja izvršena, jer je to samo jedna od faza u stečajnom postupku”, budući da je ponuda Uniproma uslovna.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je prekjuče da bi tužilaštvo trebalo da ispita namjere stečajnog upravnika KAP-a o prodaji imovine jer postoji opasnost od nanošenja štete državi u desetinama miliona eura.

Odluku o prodaji imovine KAP-a što prije bi željeli da vide i poslanici SNP-a zbog čega su i pitali kada će se ona naći na dnevnom redu parlamenta.

“Radnje i aktivnosti koje je u dosadašnjem toku stečajnog postupka preduzimao stečajni upravnik vršene su u skladu sa pravilima sprovođenja stečajnog postupka utvrđenih zakonom”, saopštio je Perišić.

O dluka stečajnog upravnika samo jedna u nizu faza zbog uslova Uniproma.

On je istakao da je ponuda Uniproma uslovna, “te kako ti uslovi ne zavise od stečajne uprave, stečajni upravnik još ne raspolaže sa svim informacijama o ispunjenosti tih uslova, od kojih zavisi konačan stav ponuđača da li će ostati pri svojoj ponudi”.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović potvrdio je juče “Vijestima” “da ostaje pri svojoj ponudi za kupovinu imovine KAP-a i pri svakoj riječi koju je u njoj naveo”. On je istakao da nikoga ne uslovljava već da želi čist komercijalni odnos, kao i da je ponudio dvije alternative za kupovinu imovine KAP-a: sa željenom cijenom struje ili bez nje.

Pejović je ponudu uslovio garantovanom cijenom struje do 38 eura po megavatu, a suprotnom bi ugasio proizvodnju aluminijuma i uvozio metal za preradu.

Tražio je i da se zemljište KAP-a proglasi industrijskom zonom oslobođenom plaćanja komunalnih taksi, kao i da nema obaveza prema višku radnika, već da za njih Vlada obezbijedi otpremnine.

Iz Skupštine su se žalili da nisu dobili ni odluku stečajnog upravnika Prerade Zorana Jankovića o prodaji njene imovine. Janković juče nije želio da komentariše tu opomenu jer su se dogovorili da Perišić pošalje saopštenje.

Upravnik Prerade donio je odluku još na prvom tenderu da se djelovi ove fabrike prodaju Unipromu i tivatskoj firmi Politropus Alternative u vlasništvu Ukrajinca Romana Denkoviča.

Do kraja mjeseca očekuje se odluka Ustavnog suda o zakonitosti Zakona o zaštiti državnih interesa.

Odluka stečajnog upravnika samo jedna u nizu faza zbog uslova Uniproma

Bonus video: